OESO stelt groeiverwachting naar boven bij vanwege ‘buitengewoon hoge’ migratiecijfers

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) rekent dit jaar op een iets grotere groei van de wereldeconomie dan eerder was voorspeld. De wereldeconomie zal in 2024 met 3,1 procent groeien, in plaats van met de eerder geraamde 2,9 procent, aldus de samenwerkingsorganisatie van 38 industrielanden donderdag. Belangrijke reden voor de bijstelling van de groeiverwachting zijn de hoge immigratiecijfers in verschillende OESO-landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Spanje, de VS, Australië en Canada. Ook de opverende Amerikaanse economie en de dalende inflatie dragen bij aan de aangepaste voorspelling.

De prognoses lopen sterk uiteen tussen bijvoorbeeld de VS en landen in de eurozone. Terwijl de VS dit jaar op een groei van 2,7 procent kunnen rekenen, ligt de gemiddelde groei in de eurozone naar verwachting op 0,7 procent. De OESO meldde in oktober vorig jaar al dat humanitaire crises en tekorten aan arbeidskrachten in ontvangende landen de migratie naar een recordhoogte hadden gestuwd. In 2022 migreerden 6,1 miljoen mensen naar OESO-landen en die cijfers liggen over het afgelopen jaar vermoedelijk nog hoger.

Volgens Clare Lombardelli, hoofdeconoom van de OESO, dragen de hoge immigratiecijfers bij aan een hogere arbeidsproductiviteit en -mobiliteit. In landen die kampen met personeelstekorten kunnen de nieuwkomers de productie stimuleren en de arbeidskosten drukken, schrijft de OESO. „Dat is ongelooflijk welkom en op de lange termijn zal het onderdeel zijn van hoe we omgaan met demografische uitdagingen”, aldus Lombardelli.

De inflatie daalde het afgelopen jaar sterk in OESO-economieën, onder invloed van de door centrale banken verhoogde rentes, lagere energieprijzen en de afgenomen druk op toeleveringsketens. De inflatie bij voedselprijzen nam in de meeste landen af omdat de prijzen van onder meer tarwe en maïs door goede oogsten snel daalden. Na de Russische invasie van Oekraïne begin 2022 – een van de belangrijkste graanproducenten ter wereld – piekten die prijzen juist, waardoor voeding snel veel duurder werd.

Naar verwachting van de OESO zal de gemiddelde inflatie in de eurozone van 2,34 procent dit jaar dalen naar 2,16 procent in 2025. Voor Nederland voorspelt de OESO een economische groei van 0,7 procent in 2024 en van 1,3 procent in 2025. De inflatie in Nederland bedraagt dit jaar naar verwachting 2,8 procent en zal volgend jaar dalen naar 2,3 procent.