Oekraïens voetbalteam herinnert Europa aan aanhoudende oorlog in thuisland

Oekraïens voetbalteam herinnert Europa aan aanhoudende oorlog in thuisland

Aan de vooravond van het EK voetbal in Duitsland, dat vrijdagavond begint, heeft het Oekraïense nationale team het publiek herinnerd aan de aanhoudende oorlog in hun land. Dat deden de voetballers in een donderdag uitgestuurde videoboodschap, die gepaard gaat met beelden van de door Rusland veroorzaakte verwoestingen sinds de invasie in 2022. „Onze thuissteden willen ook graag het EK organiseren. Op dit moment vechten ze niet voor een toernooi, maar voor hun vrijheid”, klinkt de boodschap.

Uitsluitend focussen op het voetbal is niet vanzelfsprekend, geven de spelers aan. „Het is echt moeilijk”, aldus Taras Stepanenko die als middenvelder uitkomt van Sjachtar Donetsk. „Want je leest elke dag het nieuws en je weet dat Rusland elke keer weer raketten op ons land afvuurt”.


Lees ook: In aanloop naar het EK voetbal in eigen land, ontbreekt de saamhorigheid in Duitsland

De boegbeelden van het Oekraïense voetbalteam, dat zijn toernooi maandag opent tegen buurland Roemenië, maken de negentig seconden durende boodschap persoonlijk door elk afzonderlijk het lot van hun eigen thuisstad aan te kaarten. „Mijn naam is Mykola Sjaparenko en ik kom uit Velyka Novosilka, dat volledig is verwoest door de Russen”, zo verwijst de middenvelder van Dynamo Kyiv naar zijn geboortestad dat gelegen is op de ongeveer 1.000 kilometer lange gevechtslinie in Zuidoost-Oekraïne.

Benfica-doelman Anatoli Troebin en centrale verdediger Maksym Talovjerov zijn met hun gedachten bij hun stad Donetsk, dat sinds 2014 in handen is van het Russische separatisten. Ook Arsenal-verdediger Oleksandr Zintsjenko vestigt tegen een achtergrond van explosies en in brand gestoken gebouwen de aandacht op zijn geboortestad Radomysjl, ten westen van hoofdstad Kyiv.

Uitsluitend focussen op het voetbal is niet vanzelfsprekend, geven de spelers aan in een videoboodschap aan de vooravond van het EK voetbal in Duitsland. Foto Michael Probst/AP

Gastland Duitsland begint EK tegen Schotland

In dit blog volgt NRC het nieuws rondom het EK voetbal 2024 voor mannen. Het toernooi gaat vrijdagavond om 21.00 uur van start met de wedstrijd tussen gastland Duitsland en Schotland.

In totaal doen 24 landen mee aan het EK. Nederland is ingedeeld in groep D en speelt zondag de eerste wedstrijd tegen Polen, om 15.00 uur. Daarna volgen Frankrijk op 21 juni en Oostenrijk op 25 juni.

Bondscoach Ronald Koeman kan met gemengde gevoelens terugkijken op de voorbereiding van het toernooi. Weliswaar won Oranje twee keer overtuigend met 4-0 (van Canada en IJsland), tegelijkertijd moest Koeman afscheid nemen van de twee middenvelders Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners. Beiden zijn niet fit genoeg.

Koeman riep Ian Maatsen en Joshua Zirkzee op als vervangers. Laatstgenoemde meldde zich donderdagochtend op het trainingsveld. De spits is bij de selectie gehaald omdat eveneens een blessure dreigt bij Ajax-aanvaller Brian Brobbey. Eerder haakten beoogde internationals Mats Wieffer, Quinten Timber en Marten de Roon al af vanwege fysieke tegenslagen.


Lees ook: Een Frenkie-loos Oranje biedt ook ruimte voor ander type spel