N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Clustermunitie Clustermunitie, granaten die tientallen kleinere bommen bevatten, is efficiënt tegen voertuigen en troepenconcentraties. De VS gaan ze leveren aan Oekraïne, ook al is het gebruik ervan controversieel.
Ruim zes maanden na het eerste openlijke verzoek uit Kyiv stemde de Amerikaanse regering eind vorige week in met de levering van clustermunitie aan Oekraïne. Die stap is op zijn minst controversieel, aangezien meer dan honderd landen, waaronder de meeste NAVO-bondgenoten, het gebruik van deze munitie hebben verboden. Dat geldt niet voor de Verenigde Staten en evenmin voor Oekraïne.
Na lang aarzelen hakte president Biden de knoop door en besloot hij tot de levering van dual-purpose improved conventional munition (DPICM). Dat zijn 155 millimeter-granaten die, afhankelijk van het type, 72 of 88 kleinere bommetjes bevatten. De granaten openen zich in de lucht, waardoor de zogenoemde submunitie zich verspreidt en tot ontploffing komt in een groter gebied. De bommetjes zijn gericht tegen zowel voertuigen als troepenconcentraties.
Het voornaamste bezwaar tegen het gebruik van clustermunitie is het gevaar dat de submunitie oplevert ná de lancering. Niet alle explosieven komen bij het raken van de grond tot ontploffing; bij dit type Amerikaanse clustermunitie zou het percentage blindgangers (de dud-rate) 1 tot 3 zijn. Vooral de explosieven die terechtkomen op een zachte of natte ondergrond, of in bomen of struiken, komen niet altijd tot ontploffing.
Die explosieven kunnen nog tientallen jaren een gevaar opleveren voor de burgerbevolking. The New York Times schatte vorige week het aantal dodelijke burgerslachtoffers als gevolg van exploderende resten clustermunitie sinds de Tweede Wereldoorlog op 56.500 tot 86.500. In landen als Syrië, Libanon, Afghanistan en op de Balkan vallen nog steeds slachtoffers.
Mede om die reden ondertekenden meer dan honderd landen in 2008 het Verdrag inzake Clustermunitie van de Verenigde Naties. De Verenigde Staten tekenden het verdrag niet, omdat zich volgens Washington situaties kunnen voordoen waarin het belang van het gebruik van clustermunitie opweegt tegen de negatieve gevolgen ervan.
Ook Rusland en Oekraïne ondertekenden het verdrag niet. Van beide landen is vast komen te staan dat ze clustermunitie van Sovjet-makelij hebben gebruikt tijdens de oorlog in Oekraïne. De Russen zouden de omstreden munitie ook hebben ingezet tegen de burgerbevolking, zoals bij de aanval op het volgepakte treinstation van de stad Kramatorsk in de westelijke Donbas, in april vorig jaar. Daar kwamen tientallen burgers om het leven die stonden te wachten op een trein, om het gebied te kunnen verlaten.
Ernstig tekort aan munitie
Ondanks de gevaren van de niet-ontplofte bomblets besloot president Biden de clustermunitie te leveren aan Oekraïne. Daarbij gaven pragmatische redenen de doorslag. Na ruim vijfhonderd dagen oorlog kampen de Oekraïense strijdkrachten met ernstige munitietekorten tijdens hun tegenoffensief. De VS leverden het afgelopen jaar uit de eigen voorraden ruim twee miljoen 155 mm-granaten aan Oekraïne, de Europese bondgenoten nog eens enkele honderdduizenden. De Oekraïense strijdkrachten gebruiken elke dag duizenden granaten langs de frontlinies.
Maar de voorraden raken langzaam op. Clustermunitie kan de tekorten snel aanvullen, ook omdat deze granaten worden verschoten met de houwitsers die Oekraïne nu al aan de frontlinie gebruikt. De Amerikanen beschikken volgens generaal buiten dienst Ben Hodges over „miljoenen” granaten van dit type, die Oekraïne „heel goed kan gebruiken” in deze fase van de oorlog. Niet in de laatste plaats omdat één granaat in potentie tientallen doelen tegelijk kan raken, en over een groter oppervlak.
Juist tijdens de reeks tegenoffensieven die Oekraïne begin juni inzette, wordt duidelijk hoe diep de Russen zich langs de duizend kilometer lange frontlijn hebben ingegraven. Op veel plaatsen zijn drie of vier lagen verdedigingslinies opgeworpen. Die linies bestaan onder meer uit mijnenvelden, loopgraven, tankgrachten, hindernissen met drakentanden tegen tanks en tal van andere obstakels. Die hindernissen worden beschermd door tienduizenden ingegraven soldaten en vele honderden gevechtstanks en andere gepantserde voertuigen.
Kan veel schade toebrengen
Generaal buiten dienst Mark Hertling, net als Hodges een voormalig commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa, wijst erop dat de clustermunitie veel schade kan toebrengen aan Russisch materieel en troepenconcentraties. De munitie is in zijn ogen niet geschikt om Russische soldaten uit hun loopgraven te krijgen.
Daarmee is clustermunitie voor de Oekraïense strijdkrachten een belangrijke toevoeging aan het wapenarsenaal. Oekraïne probeert de Russische stellingen te breken, maar doet dat zonder luchtoverwicht boven de frontlinies. Oekraïense gevechtsvliegtuigen delven het onderspit tegen modernere Russische tegenhangers en de Russische luchtverdediging. Daarnaast zijn de Oekraïense aanvallers kwetsbaar tegenover Russische tegenaanvallen vanuit de lucht. Zij zijn gedwongen een groot deel van hun eigen luchtverdediging in te zetten rond de steden, om de burgerbevolking te beschermen tegen aanhoudende Russische drone- en raketaanvallen op woonwijken, ziekenhuizen en winkelcentra.
De Amerikaanse clustermunitie zal volgens de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov worden gebruikt om door de zware Russische stellingen heen te breken. Niet in stedelijke gebieden, en niet op Russische bodem. Bovendien sprak Reznikov uit dat Oekraïne nauwgezet in kaart wil brengen waar de clustermunitie wordt ingezet, en deze gebieden zullen „na de bevrijding” prioriteit krijgen als het gaat om het verwijderen van explosieven.
Lees ook: Oud-generaal Ben Hodges: ‘We laten het Kremlin het NAVO-beleid dicteren’
Na Bidens besluit klonk hier en daar gemor onder NAVO-bondgenoten. Spanje zei regelrecht „nee” tegen het gebruik van clustermunitie. Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, zei dat de verdragsorganisatie zelf geen standpunt inneemt over clustermunitie, maar dat de beslissing aan de bondgenoten zelf is.
Om de Oekraïense strijdkrachten vooruit te helpen bij de bevrijding van de bezette gebieden moeten sommige principes wijken, verdedigde generaal Hertling de beslissing van president Biden over een „complex vraagstuk”. In feite is het kiezen tussen twee kwaden, betoogt de Amerikaanse generaal, nu militair analist bij CNN. „In een oorlog zijn sommige langetermijnwaarden en politieke doelen vaak ondergeschikt aan kortetermijnbehoeften en de noodzaak om dubieuze daden te verrichten. Dit is een complex vraagstuk. De Oekraïense soevereiniteit en vrijheid hebben voorrang.”