Opnieuw is de Russische Zwarte Zeevloot een van zijn belangrijke schepen kwijtgeraakt. Volgens de Oekraïense legerstaf werd woensdagochtend vroeg het landingsschip Tsezar (Caesar) Koenikov tot zinken gebracht, na een aanval met een of meer zeedrones.
Het 112 meter lange schip uit de Ropoetsja-klasse voer even ten zuiden van het plaatsje Aloepka op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat sinds 2014 door Rusland is bezet en geannexeerd. De Oekraïense militaire inlichtingendienst gaf woensdagochtend beelden vrij van de aanval op het schip, gefilmd vanaf zee. Daarop is een enorme explosie te zien. De aanval zou zijn uitgevoerd door de Oekraïense militaire inlichtingendienst en de marine. Moskou had woensdagochtend nog niet gereageerd op de Oekraïense claims.
Het landingsschip, midden jaren tachtig gebouwd in de Poolse havenstad Gdansk, kan worden gebruikt voor amfibische landingen. Deze klasse schepen vervoeren onder meer pantservoertuigen, maar vaak ook voorraden en munitie. De Koenikov zou normaal gesproken over 87 bemanningsleden beschikken, maar het is niet bekend hoeveel mensen aan boord waren toen het schip werd aangevallen. Op beelden die online werden verspreid vanuit de Krim waren Russische reddingshelikopters boven zee te zien, mogelijk op zoek naar overlevenden.
Land zonder marine
Voor een land dat nauwelijks beschikt over een eigen marine heeft Oekraïne de Russische Zwarte Zeevloot met opmerkelijk veel succes bestreden sinds de grootscheepse invasie twee jaar geleden. De Koenikov is al het vierde Russische landingsschip dat tot zinken wordt gebracht. In december werd het zusterschip Novotsjerkassk aangevallen in de Krimhaven van Feodosia. Ook dat schip zou verwoest zijn. In augustus werd het landingsschip Olenegorski Gornjak zwaar beschadigd bij een aanval in de buurt van de Russische haven Novorossiesk. Het grootste succes boekte Oekraïne kort na de invasie, toen het vlaggenschip van de vloot, de kruiser Moskva, midden op de Zwarte Zee tot zinken werd gebracht met een raketaanval.
Lees ook Na de Oekraïense aanvallen zoekt Moskou alternatieve Zwarte Zeehavens voor zijn beschadigde vloot
Afgelopen jaar voerde Oekraïne bovendien verschillende succesvolle aanvallen uit op Russische doelen in de havenstad Sevastopol op de Krim, waar het hoofdkwartier van de Zwarte Zeevloot is gevestigd. Bij een raketaanval op de Sergo Ordzjonikidze scheepswerf werd in september onder meer de onderzeeër Rostov-aan-de-Don vernietigd, die in een droogdok lag. Een maand later werd het hoofdkwartier van de vloot vernietigd door een aanval met kruisraketten.
Handelsroutes veiligstellen
De Oekraïense aanvallen op de Zwarte Zeevloot en de Russische marine-infrastructuur op en rond de Krim dienen meerdere doelen. Vanaf schepen rond de Krim voeren de Russen al twee jaar met grote regelmaat raketaanvallen uit op de Oekraïense steden.
Daarnaast heeft Kyiv het voor elkaar gekregen dat de Russische Zwarte Zeevloot zo ver is teruggetrokken van het Oekraïense vasteland dat Oekraïne het scheepvaartverkeer in het noordwestelijk deel van de Zwarte Zee heeft kunnen hervatten. Die handelsroutes zijn cruciaal voor de Oekraïense economie, met name voor het vervoer van landbouwproducten als graan. „Demilitarisering van de Zwarte Zeevloot is de langetermijngarantie voor de veiligheid van de regionale handelsroutes”, zei president Zelensky’s adviseur Michajlo Podoljak vorig jaar al eens over de strategie achter de Oekraïense aanvallen.
Rusland heeft de afgelopen maanden steeds meer oorlogsschepen verplaatst van de Krim naar Russische havens als Novorossiesk, ruim driehonderd kilometer ten oosten van Sevastopol.
Je kent ze misschien wel, de morfine- en anticonceptiepleisters. Via een plakker op de huid, waar piepkleine naaldjes doorheen steken, worden pijnstillers of hormonen geleidelijk afgegeven in het bloed. Als patiënt of gebruiker merk je daar niets van; de naaldjes zijn zo klein dat je ze niet voelt zitten. Je hoeft ook niet steeds na te denken over het innemen van je medicijnen, je kunt je pillen niet op je nachtkastje laten liggen of per ongeluk te veel of te weinig innemen.
Hoe handig zou het zijn als voortaan meer medicijnen op deze manier zouden kunnen worden gegeven? Nieuw onderzoek in Science Translational Medicine biedt hoop. De onderzoekers ontwierpen een pleister die erin slaagde een chemotherapie tegen leukemie (cytabarine) en een medicijn tegen diabetes (exenatide) op een constant ritme af te geven in muizen en honden. De naaldjes brengen het werkende middel in de huid (transdermaal), waarna het zich verder door het lichaam verspreidt.
Honden en muizen
Tot op heden lukte het wetenschappers niet om werkende pleisters met micronaalden voor zulke ‘zware’ medicijnen te maken, die over een langere periode geleidelijk moeten worden afgegeven. De nieuwe pleisters kunnen dat wel, gedurende zeker 24 uur. De chemotherapie werkte zelfs beter via de pleister dan via het infuus. Positief verbaasd over de goede uitkomsten testten de onderzoekers de pleister daarna op tien proefpersonen, die allemaal aangaven geen enkele irritatie, jeuk of hinder te ervaren.
De zogenoemde ‘draagbare osmotische micronaaldenpleister’ werkt – in tegenstelling tot eerdere varianten – niet op elektriciteit, maar op basis van osmose. Dat is een waterbeweging die op gang komt doordat water van een plek met weinig opgeloste deeltjes naar een plek met meer opgeloste deeltjes stroomt, via een selectief doorlatend vlies dat bepaalde stoffen wel en andere deeltjes niet doorlaat. In de pleister zorgt die waterverplaatsing voor een druk die het werkende medicijn door drie naaldjes met een diameter van 0,2 millimeter de huid in perst.
De nieuwe pleister is potentieel geschikt voor de toediening van een enorm scala aan medicijnen, voorspellen de onderzoekers. Via de osmose-constructie kan het bijna alle soorten stoffen vasthouden, van piepkleine moleculen tot grote eiwitten en peptiden. Denk aan antistolling en pijnstilling na een operatie, antibiotica in moeilijk begaanbare gebieden en ontwikkelingslanden, en immunotherapie bij kanker. Door de lengte van de naaldjes in de pleister aan te passen kunnen medicijnen in de toekomst bovendien niet alleen in de huid worden afgegeven, maar ook door de huid heen, of zelfs nog dieper: in de bloedbaan.
We zaten midden in het nieuws, in een middenklasser in het oog van de storm. Op weg naar een theater in Assen. Weerman Marco Verhoef had ons in klare taal gewaarschuwd. Afschuwelijk harde, on-Nederlandse windstoten. Code oranje. Sinds we stormen kleuren en namen geven, deze heette Conall, ben ik nog nooit bang geweest voor het weer. Daarvoor eerlijk gezegd ook niet. Ondanks de klimaatverandering blijft het wel Nederland, op de Waternoodsramp en wat overstromingen na is er niets blijven hangen. Weerwaarschuwingen vullen de nieuwssites maar bijna niemand neemt ze nog serieus. Sterker: ik zie in de nieuwe buurt bij slecht weer extra veel hardlopers. Dat zijn vooral vrouwen. Is het extra prettig om door regen en wind te rennen?
Rampen komen altijd onaangekondigd, juist daarom is dit nieuwe systeem zo geruststellend.
Mijn vader moest bij stormen soms preventief wachtlopen bij de IJssel, dan ging hij met een collega-ambtenaar in een fluorescerend hesje de dijk tussen Velp en Rheden op. Daar spraken ze dan wandelaars aan.
„Weet u wel dat het heel hard waait…”
Ze kregen nooit te horen dat de wandelaars dat graag tevoren hadden geweten.
Natuurlijk moest er ook een verslag worden geschreven, elke stap werd gedocumenteerd.
Een keer troffen ze een vrouw van wie de kleine hond in de IJssel was gewaaid. De collega merkte op dat het beest inmiddels ‘een zeehond’ was, over die opmerking is een klacht ingediend. Mijn vader werd door een commissie gevraagd naar zijn versie van dat verhaal. Hij maakte het niet kleiner dan het was, dat doen ambtenaren niet.
Tegelijkertijd gingen we op vakantie in Zeeland bij een storm wel kijken of de Deltawerken het gingen houden. Ze hielden het. Ik denk dat mijn vader het werk van Marco Verhoef had kunnen waarderen. De kleurencodes zouden ideaal zijn geweest om de werkzaamheden in te kaderen, waar hij zo van hield. Na zijn pensionering wandelde mijn vader voor de lol door storm en noodweer over de dijk richting Rheden. Hij werd nooit aangesproken door een ambtenaar van de Dienst Water van de Provincie Gelderland. „Schijnbaar hadden ze weer een snipperdag.”
Aan het eind was mijn moeder bang dat hij van de dijk zou waaien, ik denk dat hij dat zelf een mooie dood had gevonden.
Geheel in zijn geest trotseerden we gisteren storm Conall, er gebeurde ondanks code oranje en de waarschuwingen volgens verwachting weer helemaal niets.
We bereikten Assen.
Marcel van Roosmalen schrijft op maandag en donderdag een column.
Marine Le Pen ziet er moe uit. De voorvrouw van de Franse radicaal-rechtse partij Rassemblement National (RN) heeft diepe wallen, haar stem is schor. Ze kijkt vaak ongerust, deze woensdag in de rechtszaal van het Parijse Hof waar haar advocaat Rodolphe Bosselut zijn slotpleidooi houdt in een monsterzaak over het verduisteren van Europees geld. In een bomvolle zaal bijt Le Pen soms op een duimnagel, of lacht schamper als Bosselut een grapje maakt.
Le Pen heeft dan ook veel aan haar hoofd: niet alleen ligt haar vader en voorganger Jean-Marie Le Pen op sterven, ook is haar politieke toekomst in gevaar. Het Openbaar Ministerie eiste vorige week een celstraf van vijf jaar (waarvan drie voorwaardelijk) tegen de politica, een boete van 300.000 euro en een vijfjarig verbod om zich verkiesbaar te stellen. Het OM wil dat dit verbod meteen ingaat, óók als Le Pen in hoger beroep gaat. Als de rechter hierin meegaat, kan Le Pen geen presidentskandidaat zijn bij de verkiezingen van 2027.
In de zaak, waarmee bijna 7 miljoen euro is gemoeid, staat Le Pen samen met vierentwintig (ex-)partijgenoten terecht. Haar partij – destijds nog Front National (FN) genaamd – zou tussen 2004 en 2016 medewerkers hebben betaald met geld bestemd voor assistenten van Europarlementariërs, terwijl zij geen of weinig werkzaamheden uitvoerden die bij die functie horen. Onder anderen de lijfwacht van Jean-Marie Le Pen en de persoonlijk secretaris van Marine Le Pen werden betaald met geld uit Brussel.
Lees ook
Kan rechtszaak over nepbaantjes in Brussel Marine Le Pen het presidentschap kosten?
‘EP als melkkoe’
Volgens het OM is het zo klaar als een klontje: Marine Le Pen bevond zich in het centrum van een „georganiseerd systeem” dat van het Europees parlement een „melkkoe” maakte voor het Front National. Die conclusie komt voort uit lang en diepgravend onderzoek, zegt Marine Turchi, de in radicaal-rechts gespecialiseerde onderzoeksjournalist van de nieuwssite Mediapart die de zaak in 2013 onthulde. „Er is negen jaar onderzoek gedaan, de rechtszaak duurt twee maanden en de onderzoekers hebben documenten, mails en getuigenissen verzameld die verpletterend zijn.”
Zo hebben meerdere bronnen getuigd dat Le Pen na de Europese verkiezingen van 2014 aan Europarlementariërs mededeelde dat zij maximaal één assistent mochten aannemen, en dat „de rest van de envelop voor parlementair assistenten beschikbaar zal worden gesteld aan de partij”. Er zijn bewijzen dat ‘assistenten’ een fulltime baan hadden op het FN-hoofdkantoor in Frankrijk, en dat sommigen nauwelijks in Brussel waren in de tijd dat ze op papier een Europarlementariër bijstonden.
Ook dook een overzicht op waarop staat welke parlementariër nog budget over had en welke partijmedewerker daarvan betaald kon worden. En in een in de rechtbank veelbesproken mailwisseling merkt een Europarlementariër op dat „wat Marine aan ons vraagt, erop neerkomt dat we tekenen voor fictieve banen”. Waarop de FN-penningmeester antwoordt: „ik geloof dat Marine dat allemaal weet”.
Bosselut en andere advocaten verdedigen hun cliënten met hand en tand. Bosselut benadrukt woensdagmiddag met veel stemverheffingen en wijzende vingers dat hoewel het dossier duizenden pagina’s telt, er geen „directe instructie” van Marine Le Pen is gevonden voor het optuigen van een dergelijk systeem. Ook noemt hij dat andere partijen eveneens Europees geld gebruikten om nationale medewerkers te betalen – centrumpartij Modem is hier onlangs nog voor veroordeeld.
En Bosselut vindt het logisch dat partijmedewerkers zowel Europese als nationale werkzaamheden op zich namen. En hij stelt dat Le Pen om politieke redenen vervolgd wordt. „Ik vraag de rechtbank haar niet te veroordelen (…) op basis van wat zij representeert.” Veel tijd nam Bosselut ook om aan te tonen waarom de rechter volgens hem geen verbod op verkiesbaarheid met directe ingang kan afkondigen. 2027 is ook in zijn gedachten.
Lees ook
Jordan Bardella: de beoogd opvolger van Marine Le Pen wordt achter de schermen een ‘cyborg’ genoemd
Zorgen over mogelijke opvolger
Het is de vraag in hoeverre de rechtbank, die eind maart uitspraak doet, hierin meegaat. Vanwege de hoeveelheid bewijs en omdat het reglement van het Europees Parlement duidelijk is, is het zeker niet uitgesloten dat de rechtbank het OM volgt, of voor een iets lagere straf kiest met dezelfde politieke gevolgen. „Er hangt een zwaard van Damocles boven het hoofd van Marine Le Pen en haar partij”, zegt Turchi. Ook Le Pen zelf zei eerder dat zo’n uitspraak haar „politieke dood” zou betekenen.
Het zou een schok zijn voor Frankrijk, waar iedereen weet dat Le Pen goede kans maakt de presidentsverkiezingen van 2027 te winnen. Dit is deels een resultaat van Le Pens jarenlange werk voor het ‘ont-demoniseren’ van haar partij: ze verzachtte een aantal extreme standpunten, gooide extremisten (inclusief haar vader) uit de partij en wachtte simpelweg tot het electoraat radicaal-rechtser werd. Met succes: nooit eerder waren zo veel Fransen het eens met de ideeën van het RN (39 procent), volgens een opinie-onderzoek van Instituut Verian.
Als Le Pen geen RN-presidentskandidaat kan zijn, wie dan wel? „De enige logische opvolger is Jordan Bardella”, zegt Turchi: de 29-jarige partijleider en Le Pens rechterhand. Dit biedt enerzijds kansen: „hij kan nieuwe stemmen aantrekken want hij is populair onder jongeren, hij wil samenwerken met centrumpartijen en hij gebruikt theorieën zoals de omvolkingstheorie die kiezers van de [meer identitaire radicaal-rechtse politicus] Éric Zemmour kunnen verleiden.” Ook is Bardella niet ‘besmet’ met de naam Le Pen.
Maar binnen de partij zijn ook zorgen over Bardella’s capaciteiten, zegt Turchi. „Het is nog altijd Marine Le Pen die de partij draagt en Bardella is niet iemand met grote dossierkennis.” Ook gaat hij in debatten geregeld onderuit en heeft hij weinig ervaring. „De ervaring die hij heeft zit hem vooral in actievoeren voor zijn partij en mediatraining. Dat maakt dat zijn uitspraken vaak erg voorbereid lijken, en als de discussie anders loopt dan hij had verwacht, verliest hij soms de controle.”
Zoals vorige week, toen Bardella tijdens een televisie-interview stelde dat mensen met een strafblad zich niet verkiesbaar kunnen stellen voor zijn partij. (Dit is overigens onwaar, er zijn RN-parlementariërs met veroordelingen.) Toen de journalist vroeg of dat ook voor Marine Le Pen geldt, stamelde Bardella dat „er een hoger beroep zal komen” en „Marine Le Pen compleet onschuldig” is. Het was Le Pen die zijn woorden vervolgens weer recht breide.
Lees ook
Marine Le Pen rukt op met radicaal-rechts programma onder ‘mantel van alledaagsheid’
Andere RN-leden vervolgd
Los van wie presidentskandidaat wordt, zou de partij een flinke klap te verduren krijgen als de rechter oordeelt conform de eis van het OM. Ook tegen andere partijprominenten zijn forse straffen geëist: van Louis Aliot (nummer 2 van de partij, ex van Marine Le Pen en burgemeester van Perpignan) en partijmastodont Bruno Gollnisch tot woordvoerder Julien Odoul. Turchi: „Het is de vraag of het RN deze mensen binnen de partij zal houden.”
En het RN kan aan geloofwaardigheid inboeten. „Vooral omdat zij, voordat ze zelf betrokken raakte in deze zaak, er altijd prat op ging tegen politieke corruptie te strijden: het FN had ooit zelfs de slogan ‘handen schoon, hoofd geheven’.” Het was ook Marine Le Pen die oud-president Nicolas Sarkozy en andere politici opriep op te stappen na aanklachten over corruptie.
Het is volgens Turchi wel de vraag in hoeverre het electoraat van het RN zich zal laten beïnvloeden. „Het RN heeft een parallelle werkelijkheid gecreëerd waarin deze rechtszaak een politiek complot is, waarin in zulke zaken nog nooit zulke straffen zijn geëist, waarin de democratie geschaad wordt. Dat is simpelweg onwaar, maar RN-politici vertellen dit waar ze maar kunnen, en in elk geval een deel van hun kiezers zal hierin geloven.”
En als Le Pen veroordeeld wordt, maar zich wel verkiesbaar mag stellen, is de kans aanwezig dat het Franse volk zijn schouders ophaalt over de corruptieaffaire. Turchi: „Het publiek vindt dit soort zaken maar ingewikkeld. Pas als een zaak erg symbolisch is, bijvoorbeeld toen publiek geld was gebruikt voor het organiseren van weelderige diners met kreeft en champagne in de Assemblée, of toen bleek dat presidentskandidaat François Fillon maatpakken van duizenden euro’s had aangenomen, heeft dat grote invloed op de publieke opinie.”
Maar toch. Le Pen en de rest van Frankrijk weten ook dat het niet voor het eerst zou zijn dat een kansrijke presidentskandidaat net voor de verkiezingen van het toneel verdwijnt. In 2011 zag de linkse IMF-topman Dominique Strauss-Kahn zijn kans op het Élysée verdampen toen hij werd aangeklaagd voor het verkrachten van een kamermeisje in New York. En in 2017 verloor de rechtse François Fillon vroegtijdig de race omdat was uitgekomen dat hij een nepbaantje had bedacht voor zijn vrouw.
De zorgen die zijn te lezen op het gezicht van Marine Le Pen zijn dus niet ongegrond. Na het slotpleidooi zegt ze woensdagavond tegen de verzamelde pers dat de afgelopen twee maanden „een lijdensweg” waren. Maar ook dat ze zich „sereen” voelt en zéro politieke conclusies wil verbinden aan de zaak. Het is de vraag of ze dat kan waarmaken.