Obama’s sarren Trump: welke tactiek zit daar achter?

Een vorige keer dat Barack Obama publiekelijk de spot dreef met Donald Trump had dat nogal onvoorziene gevolgen. Als president nam Obama de toenmalige vastgoedtycoon en reality-tv-ster in 2011 op de korrel tijdens het jaarlijkse galadiner van het Washingtonse perscorps. Obama had drie dagen eerder zijn geboorteakte vrijgegeven om de door Trump verspreide complottheorie te weerleggen dat hij niet in de VS geboren zou zijn. „‘The Donald’ kan zich nu eindelijk weer op belangrijker zaken richten, zoals: heeft de maanlanding wel echt plaatsgevonden?”, sneerde Obama tot hilariteit van de zaal, waar ook Trump aan tafel zat.

Trump zelf ontkende het jaren later nog, maar volgens meerdere mensen uit zijn entourage nam hij die avond het besluit zelf een gooi naar het presidentschap te doen. De zakenman flirtte al sinds de jaren tachtig met een overstap naar de politiek en zijn publieke vernedering op het White House Correspondents’ Dinner zou hem het laatste zetje hebben gegeven. In 2016 was het zover: Trump werd tot opvolger gekozen van de president die hem vijf jaar daarvoor nog over de hekel haalde.

Ondanks deze voorgeschiedenis grepen Barack Obama en zijn vrouw Michelle hun spreektijd op de Democratische partijconventie dinsdagavond deels aan om Trump opnieuw te sarren. Ze gaven de pestkop Trump daarmee meer dan een koekje van eigen deeg. Het plagen van de Republikein is een door de Democraten eerder beproefde tactiek. Die luidt: de ex-president met zijn notoire lichtgeraaktheid zodanig provoceren tot persoonlijke tegenaanvallen, dat hij niet toekomt aan het adresseren van werkelijke kiezerszorgen.

Trump laten afdwalen

De afgelopen weken dwaalde Trump al meermaals af van zijn voorbereide spreektekst om allerlei oude en nieuwe grieven te uiten – van Hillary Clintons e-mails tot de late wissel van Joe Biden voor Kamala Harris . Dit tot onvrede van zijn campagneteam en andere Republikeinen, die hem op het hart drukken meer te spreken over de economie, immigratie of criminaliteit.

Als ‘Trump trollen’ de bedoeling van de Obama’s was, hielden ze zich dinsdagavond niet in. Veel meer dan met zijn vele loftuitingen op Kamala Harris trok Barack Obama de aandacht met een ogenschijnlijke grap over de vermeende beperkte omvang van het geslacht van zijn opvolger.


Lees ook

Obama’s pesten Trump en vrezen luie Democraten

Oud-president Barack Obama tijdens het Democratische partijcongres in Chicago.

Trump, stelde hij, „is een 78-jarige miljardair die maar niet ophoudt te jammeren over zijn problemen sinds hij negen jaren geleden zijn gouden roltrap afdaalde. Het is een constante stroom van klachten en grieven gebleven, die eigenlijk nog erger wordt nu hij bang is te verliezen van Kamala. Er zijn de kinderachtige bijnamen, de gekke complottheorieën, zijn maffe obsessie met de omvang van publiekmassa’s.”

Bij die laatste opmerking bewoog Obama zijn handen steeds dichter bij om er met een besmuikte lach naar te kijken. De Democraat wekte zo de suggesties dat Trumps ‘obsessie’ met omvang niet beperkt blijft tot publiekmassa’s.

Zwarte banen

Obama oogstte ook gelach, toen hij iemand aanhaalde die Trump vergeleken had „met een buurman die onder je raam de hele dag bezig is met zijn bladblazer. Nou, van een buur is dat vermoeiend. Voor een president is het gewoon gevaarlijk.” Volgens Obama „kunnen we nog eens vier jaar van gebrul en geblunder en chaos niet gebruiken. Die film hebben we gezien – en we weten allemaal dat het vervolg doorgaans slechter is.”

In een ogenschijnlijke verwijzing naar zijn complottheorie die de nationaliteit van haar man in twijfel trok, stelde Michelle Obama: „Donald Trump deed alles wat in zijn macht lag om mensen bang voor ons te maken. Want zijn beperkte, nauwe blik op de wereld maakte dat hij zich bedreigd voelde door het bestaan van twee hardwerkende, hoog opgeleide, succesvolle mensen die toevallig ook nog zwart waren.”

Michelle Obama sprak dinsdagavond ook.
Foto Caroline Brehman/EPA

Het diende als opstapje naar een grap die de voormalig first lady had ingestudeerd om aandacht te vestigen op een recentere omstreden uitlating van Trump. In een tumultueus podiumgesprek voor een zwart publiek, eind juli in Chicago, waarschuwde hij dat immigranten „zwarte banen afpakken”, waarmee hij leek te bedoelen dat Afro-Amerikanen vooral de onderkant van de arbeidsmarkt bedienen. Michelle Obama vroeg de zaal daarom: „Wie gaat het hem vertellen, dat de baan waarop hij momenteel uit is, misschien wel slechts een van die ‘zwarte banen’ is?”

Trump had woensdagochtend nog niet gereageerd op de speldenprikken. Zijn campagne merkte na de eerste conventiedag al wel op dat Trumps naam 147 keer genoemd was. Daarmee zouden het juist de Democraten zijn die de zorgen van kiezers niet serieus nemen: „Dat is 130 keer vaker dan ‘criminaliteit’, ‘inflatie’ en ‘grens’ tezamen.”