NVJ wil dat VVD eigen ‘agressieve’ voorlichter aanpakt om weggooien microfoon verslaggever

Persvrijheid Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten werd een verslaggever tijdens een interviewpoging met VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans in de kern van zijn werk geraakt. „Nee is een antwoord. Een microfoon afnemen en wegwerpen is dat niet”.
Thomas Bruning van de NVJ vindt dat er een 'serieuze correctie' moet komen vanuit de VVD.
Thomas Bruning van de NVJ vindt dat er een ‘serieuze correctie’ moet komen vanuit de VVD. Foto Bart Maat/ANP

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) veroordeelt het gedrag van Kees Berghuis, VVD-persvoorlichter, voor zijn gedrag tegenover een verslaggever van het YouTube-kanaal Left Laser. Dat laat de algemeen secretaris van de NVJ, Thomas Bruning, aan NRC weten.

De verslaggever vroeg VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans maandag tijdens het verlaten van de Tweede Kamer om uitleg naar aanleiding van het aangekondigde vertrek van demissionair premier Mark Rutte. Hermans weigerde hem, ook na herhaaldelijk aandringen, te woord te staan, waarna Berghuis de verslaggeversmicrofoon afpakte en weggooide. De NVJ verwacht dat het „agressieve en intimiderende” gedrag van de voorlichter gevolgen krijgt vanuit de VVD. „Dit vereist een serieuze correctie”.

Volgens Bruning raakt Berghuis de verslaggever in de kern van zijn werk. „Nee is een antwoord. Een microfoon afnemen en wegwerpen is dat niet. Van een machtspartij die vrijheid, met name persvrijheid hoog heeft zitten, verwacht je een bewustzijn over het belang van de journalistieke rol binnen een democratie”.

‘Grimmige werkomstandigheden’

Bruning benadrukt dat de journalistiek in Nederland onder grote druk staat, wat ook in politiek Den Haag voor „grimmige werkomstandigheden” zorgt. De verslaggever in kwestie heeft zich inmiddels bij onder meer het NVJ-platform PersVeilig, de politie en het Openbaar Ministerie gemeld.

Hermans hekelt dinsdag in een reactie op Twitter de werkwijze van Left Laser, maar geeft aan dat haar woordvoerder de microfoon niet had mogen afpakken. „Hun bejegening is onprettig en hun vragen zijn vaak suggestief en zelden inhoudelijk. Maar dat mag”. Die reactie vindt de NVJ desgevraagd onvoldoende.