Ursula von der Leyen straalt altijd uit volledig ‘in control’ te zijn en laat nooit iets aan het toeval over. Maar deze donderdag zal ze het in Straatsburg toch even warm krijgen – in afwachting van een spannende, geheime stemming over haar herbenoeming.
Om een nieuwe termijn als voorzitter van de Europese Commissie te krijgen, moet de Duitse een absolute meerderheid in het Europarlement achter zich krijgen, wat neerkomt op tenminste 361 Europarlementariërs. Stemmingen kunnen in een Europarlement waar de fractiediscipline matig is, normaal al spannend genoeg zijn. Maar deze is volgens traditie ook nog eens geheim, waardoor iedere vrijbuiter zonder directe persoonlijke consequenties kan besluiten de herverkiezing van Von der Leyen te blokkeren.
Lees ook
De vijf gezichten van EU-baas Ursula von der Leyen
De consequenties op Europees niveau zouden tegelijk gigantisch zijn. In Straatsburg durft niemand nog écht te speculeren over het scenario dat Von der Leyen het deze donderdag níet haalt. Het zou betekenen dat Europese regeringsleiders opnieuw in conclaaf moeten over een kandidaat-voorzitter en binnen een maand een alternatief moeten aandragen. Maar de kans dat die het wél haalt, is uiterst klein – met een leiderschapscrisis tot gevolg.
Onvermoeibaar in gesprek
Zal het zo ver komen? De afgelopen dagen en weken hebben Von der Leyen en haar team in elk geval hun uiterste best gedaan zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten. Onvermoeibaar is de Duitse in gesprek gegaan met vrijwel alle politieke fracties, maar ook met talloze afzonderlijke Europarlementariërs. Daarbij schetste ze in grote lijnen wat haar koers zal zijn – zonder zich op al te concrete beloftes vast te willen leggen. Alleen met de uiterst rechtse, Rusland-vriendelijke fracties had Von der Leyen geen contact.
Op papier zou ze al goed moeten zitten: de middencoalitie van christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen heeft samen 401 zetels. Maar in de praktijk blijven lang niet alle kikkers in de kruiwagen – zelfs niet in haar eigen partij – en dus moet Von der Leyen knokken voor elke stem. Ook met de Groenen ging de Commissievoorzitter daarom uitgebreid in gesprek, en deze week ging ze in Straatsburg eveneens langs bij de radicaal-rechtse ECR-fractie, waarin onder meer de partij van de Italiaanse premier Giorgia Meloni zit.
Lees ook
Het nieuwe EU-parlement is groter, mannelijker en rechtser
Makkelijk maakt dat Von der Leyens opgave niet: terwijl de Groenen toezeggingen eisten over het voortzetten van de ‘Green Deal’, bepleitte de ECR juist een afrekening met het klimaatbeleid en hardere migratiepolitiek. En terwijl veel van haar eigen christendemocraten het liefst een veel minder groene Von der Leyen zouden zien, eisen ook veel sociaaldemocraten en liberalen dat bijvoorbeeld ook de landbouw forser wordt vergroend.
Formuleringen
Het wordt voor Von der Leyen donderdag dus koorddansen, als ze in het Europarlement haar politieke programma presenteert en toelicht. Daarin zal ze veel nadruk leggen op de steun voor Oekraïne en het versterken van de Europese defensie, maar tegelijk voorstellen doen voor ‘groene industriepolitiek’ en het verdergaand terugdringen van migranten – alles in formuleringen waarmee zoveel mogelijk politici kunnen leven.
En daarna is het voor de Duitse louter nog afwachten. De afgelopen dagen groeide in de kring rond haar het vertrouwen op een comfortabele meerderheid – ruimer dan de 9 zetels verschil waarmee ze het in 2019 nipt haalde. Maar tegelijk durft niemand een verrassing uit te sluiten. Uiteindelijk heeft Von der Leyen de afgelopen jaren niet louter vrienden gemaakt en klinkt er met name in het EP vaak kritiek op hoe gebrekkig ze verantwoording aflegt en op hoe intransparant ze is. Juist woensdag voedde een kritische uitspraak van het Europees Gerecht over de onvolledige openbaarmaking van vaccincontracten die kritiek.
Maar tegelijk vrezen veel Europarlementariërs voor de chaos die ontstaat als Von der Leyen het níet haalt. In de huidige woelige tijden, waarin de kans groot is dat Donald Trump later dit jaar Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, lijkt een meerderheid van het EP toch te kiezen voor de ‘altijd stabiele’ Von der Leyen.