Na tien jaar krijgt het door India gecontroleerde Kashmir weer een eigen gekozen bestuur. Dinsdag werd de uitslag bekend van de eerste deelstaatverkiezingen sinds de autonome status van het gebied werd geschrapt door de nationale regering in New Delhi in 2019.
Omdat inwoners zich niet eerder uit konden spreken, werden de verkiezingen ook gezien als referendum over dat besluit van premier Narendra Modi’s tweede regering. En ze zijn ruim gewonnen door de grootste partij, die juist ageert tegen die intrekking van de autonomie.
De centrum-linkse partij National Conference won 42 van de 90 zetels. Zij kan steunen op een ruime meerderheid als ze zoals verwacht gaat samenwerken met de landelijke oppositiepartij Congress, die eveneens won. De Bharatiya Janata-partij (BJP) van Modi behaalde 29 zetels.
Eigen grondwet
De speciale status dankt Kashmir (officieel heet de regio Jammu en Kashmir) aan de ontstaansgeschiedenis van het onafhankelijke India, waarbij grondgebieden werden uitgeruild met Pakistan. Het toenmalige prinsdom stemde alleen in met toetreding tot India als het een eigen grondwet zou krijgen en in bestuurlijk opzicht meer macht dan andere deelstaten. De in grondwetsartikel 370 vastgelegde verhoudingen waren een doorn in het oog van nationalistische Indiërs die één homogeen India nastreven. De Bharatiya Janata-partij (BJP) van premier Narendra Modi heeft verdere inlijving van de deelstaat altijd nagestreefd. Vijf jaar geleden werd dat per presidentieel decreet plots doorgedrukt door Delhi, dat het gebied zelf ging besturen.
Die maatregel hing al langer in de lucht, zegt een oud-journalist en onderzoeker uit Kashmir die vlak ervoor naar Nederland was gekomen om te promoveren. Hij sprak afgelopen maanden meermaals met NRC en wil anoniem worden opgevoerd, vanwege de veiligheid van zijn achtergebleven familie. „Het wantrouwen jegens de Indiase centrale staat is sterk, na eerdere ervaringen. Kashmiri hebben zich vaak in het ootje genomen gevoeld, als de centrale staat de controle op de regio weer verstevigde.”
Het bleef niet bij het presidentiële decreet in 2019. Daarna werden door de Indiase staat duizenden extra militairen ingezet. Honderden critici en demonstranten verdwenen achter de tralies en anderhalf jaar lang was er geen internet beschikbaar. Strenge controle is aan de orde van de dag. De lokale pers is vergaand ontmanteld, veel journalisten kregen uitreisverboden opgelegd of werden gearresteerd.
Andersom is Kashmir ook afgesloten van de buitenwereld. De BJP investeerde er weliswaar in infrastructuur en etaleerde de regio toen India G20-voorzitter was als toonbeeld van toerisme en ontwikkeling. Journalisten mochten voor een tweedaags bezoek naar hoofdstad Srinagar, waarbij vervoer en accommodatie geregeld waren – van en naar de conferentiehal en niet verder.
Voor de huidige regionale parlementsverkiezingen kreeg slechts een handjevol buitenlandse media toestemming om af te reizen naar Kashmir. Dat ook vijftien diplomaten waren uitgenodigd om de stembusgang te inspecteren, werd breed uitgemeten door het ministerie van buitenlandse zaken.
Dit keer stelden verschillende onafhankelijke kandidaten zich verkiesbaar, evenals kleine regionale en separatistische partijen die eerdere verkiezingen hadden geboycot.
Stemmen taboe
Lang was stemmen taboe in Kashmir: het gold als collaboratie met het onderdrukkende India. Uit verslaggeving ter plaatse bleek dat dit keer de animo onder stemgerechtigden groot was – vermoedelijk omdat het tien jaar niet mogelijk was geweest om te stemmen. Volgens de Indiase verkiezingscommissie was de opkomst bijna 64 procent.
„Ik ben blij dat wij burgers de kans krijgen om onze zorgen te uiten, na jaren zonder lokale politieke vertegenwoordiging”, stelde een jonge kiezer in de uitslagenuitzending van het online dataplatform DeKoder. Eerder dit jaar vond al een soort proef plaats, tijdens de stembusgang in de landelijke verkiezingen. Die werd door ambtenaren aangegrepen om te tonen hoezeer Kashmir ‘genormaliseerd’ en gestabiliseerd is. Premier Narendra Modi noemde tijdens zijn BJP-optredens de ontwikkeling van de regio in het laatste decennium „niets minder dan een droom”. Daarvoor was het intrekken van de autonomie noodzakelijk, volgens hem, om de strijd tegen terrorisme in de regio te winnen – maar nu, stelde hij, is de BJP de enige partij die Kashmirs status daadwerkelijk kan herstellen.
Zijn belofte van veiligheid is juist ondermijnd door een recente opleving van geweld in de Kashmirvallei, waarbij de daders en hun motieven tot nu toe niet helder zijn geworden. Soms ging het om ordetroepen die door gewapende groepen werden aangevallen, maar ook was een bus met burgers doelwit.
„Door de algehele onderdrukking van elk politiek of maatschappelijk activisme is nu totaal onduidelijk wat in de hoofden van Kashmiri omgaat. Strijd voor autonomie zal er altijd zijn – maar we kunnen amper inschatten naar welke middelen mensen nu neigen”, reageert de in Nederland werkende onderzoeker. „Er vielen dit jaar inderdaad meer doden door aanvallen. Tegelijkertijd zijn er geen grote burgerprotesten, men houdt zich gedeisd onder de dagelijkse repressie. Dat kan stilte voor de storm zijn, of een tijdelijke berusting in de situatie zoals die nu is in Kashmir.”
De uitslag van dinsdag past bij het vermoeden van criticasters en lokale commentatoren, dat de kiezers dit keer juist wél deelnamen aan een verkiezing om zo hun afkeur van Modi en de BJP te kennen te geven.
Er heerst echter tegelijk veel scepsis over deze hervatting van het democratisch proces. Zo is nog onduidelijk hoe soepel de nieuw gekozen regering van Kashmir zal functioneren. Bijna alle partijen beloofden herstel van de soevereine status na te jagen. Maar zolang de Artikel 370-beslissing niet écht is teruggedraaid, blijft Kashmir een territorium onder versterkt toezicht van de centrale overheid. Bij belangrijke beleidsvraagstukken moet de nieuwe minister-president van Kashmir nog steeds goedkeuring vragen van een door New Delhi benoemde gouverneur.