In een studentenhuis aan de Groningse Oostersingel ligt eind mei een witte envelop tussen de post. Hij is aan niemand speciaal gericht; er zit een adressticker met „studententehuis” op. Er is een postzegel opgeplakt ter waarde van 1,09 euro, waar met viltstift een zwart kruis doorheen is gezet.
Als een van de studenten de envelop openmaakt, rolt er een zakje met wit poeder uit en vallen vier paarse kaartjes op de grond. Op de kaartjes staat in roze letters: „Hoi wij zijn NAKKIE. De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs.” Daaronder een QR-code die doorverwijst naar een website. Op de achterkant staat de code ‘NAKKIE10’, voor 10 procent korting op een bestelling.
De Groningse studenten bezoeken de webshop die zijn chemische stoffen en softdrugs te koop aanbiedt. Er zijn designer drugs zoals 2-MMC en 1P-LSD, en cannabisbladeren te bestellen.
De studenten sturen de site via WhatsApp een berichtje. „We vroegen wat voor poeder in het zakje zat, maar kregen geen antwoord”, vertelt een van de studenten. Daarna spraken ze een voicemailbericht in. „Toen kregen we alsnog antwoord. Het is 2-MMC.” De studenten, die zijn geschrokken van de ongevraagde envelop met drugs, willen alleen anoniem hun verhaal doen. Ook in een studentenhuis aan het Groningse Boterdiep is een envelop met drugs en kortingscode bezorgd, bevestigen bewoners.
Lees ook
Meer vergiftigingen door populaire designerdrug 3-MMC gemeld
Nu nog legaal
De eigenaren van Nakkie zijn volgens gegevens van de Kamer van Koophandel de 22-jarige Kenan Dilber en de 26-jarige Baran Koçak. Het bedrijf staat geregistreerd in een statig kantoorpand op de Amsterdamse Zuidas. De receptioniste van het pand zegt dat het bedrijf er alleen een postadres heeft. „Ik heb ze hier nog nooit gezien, maar dat geldt voor veel bedrijven die hier alleen een postadres hebben hoor. Als je weinig post krijgt, zie ik je niet vaak.”
Via het telefoonnummer bij de KvK-gegevens zijn de eigenaren te bereiken. Maar ze willen geen vragen beantwoorden over hun webshop en rondgestuurde drugs.
De Tweede Kamer heeft in januari voor een wetswijziging gestemd die hele groepen chemische drugs, waaronder 2-MMC, verbiedt. De Eerste Kamer moet hier nog over stemmen. Tot die tijd is de verkoop van 2-MMC legaal.
Kat- en muisspel
Deze wetswijziging is een zet in het kat-en-muisspel tussen producenten en wetgever rond chemische drugs zoals 2-MMC. Zodra een stof verboden wordt, veranderen producenten een klein deel van het molecuul, waardoor de nieuwe stof technisch gezien legaal is. Zo kan elke dag een nieuwe variant zoals 2-MMC ontstaan.
Designerdrugs, noemen ze die bij het Trimbos Instituut. Of „NPS, nieuwe psychoactieve stof”, zegt woordvoerder Laura Smit-Rigter. Sommige daarvan zijn al verboden, zoals 3-MMC sinds 2021 en 4-MMC sinds 2012. Dit gebeurde naar aanleiding van onderzoek van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het streven van dit coördinatiepunt is zo snel mogelijk het risico van nieuwe drugs te beoordelen. „Maar de drugsproducenten sleutelen dan wat en dan komen ze met 2-MMC. De molecuulstructuur is nagenoeg gelijk, maar dit is nog wel een legale stof.”
Deze drugs kunnen als legale chemische stof per luchtvracht geïmporteerd worden, bijvoorbeeld uit India, laat een woordvoerder van de Nederlandse douane weten. Het enige dat er op de luchthaven gebeurt, is een chemische test om te kijken of het niet een van de inmiddels verboden varianten van chemische drugs betreft.
Als consument moest je voorheen actief op zoek naar een dealer of aanbieder. Nu zien we dat dit soort websites zelf een markt willen aanboren
Craving
„Hoe verslavend een designerdrug is, is erg persoonsafhankelijk”, zegt woordvoerder Raoul Koning van Jellinek, een instelling voor verslavingszorg. „Maar we zien steeds vaker gebruikers van 2-MMC en 3-MMC”, vertelt Koning. „Gebruikers geven regelmatig aan last van craving te hebben, net als bij cocaïne. Er zijn mensen die pas stoppen als hun pakje leeg is.”
2-MMC geeft de gebruiker een energiek gevoel. Hoewel de stof lijkt op 3-MMC omschrijven gebruikers het effect wel anders, vertelt Koning. „Gebruikers merken minder euforie dan bij 3-MMC. Het geeft een meer opgejaagd en speed-achtig effect.”
Het versturen van drugsamples vindt Smit-Rigter van het Trimbos Instituut een „vijandige” manier van marketing. Het past wel binnen een trend die ze signaleert. „Als consument moest je voorheen actief op zoek naar een dealer of aanbieder. Nu zien we dat dit soort websites zelf een markt willen aanboren binnen de grenzen van wat legaal mogelijk is.”
Ook Koning is niet geheel verrast: „Marketing van drugs is van alle tijden, maar we zien wel dat dealers de laatste jaren steeds creatiever worden. Ze maken bijvoorbeeld menulijsten in een designprogramma en sturen deze rond via WhatsApp of ze bedenken een kortingsactie met bijvoorbeeld Koningsdag of Oud en Nieuw.”
Lees ook
Wat designerdrugs met je doen: eerst de euforie, dan de psychoses. ‘Ik werd er schuw en achterbaks van’
Buiten schot van de instanties
Eigenaren van dergelijke webshops weten volgens Smit-Rigter goed buiten schot van de instanties te blijven en wet- en regelgeving te omzeilen. „Vaak staat er een disclaimer op hun website dat de producten niet voor menselijke consumptie zijn, want wanneer ze dat niet doen moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) er op handhaven. Vervolgens is hun website wel gericht op consumptie.”
Op de site staat dat de producten voor „scheikundig” gebruik zijn
Op de site van Nakkie staat inderdaad dat hun producten voor „onderzoeksdoeleinden” en „scheikundig” gebruik zijn en niet voor consumptie. Maar het bedrijf stelt ook de beste „nachtapotheker van Nederland” te zijn. Er worden snuifkits en snuifbuizen aangeboden waarmee poeders kunnen worden opgesnoven.
Ondanks dat nieuwe psychoactieve stoffen onder de levensmiddelenwetgeving vallen, controleert de NVWA dit soort websites niet, zegt een woordvoerder. „Als je dit soort stoffen koopt, dan ben je doelbewust op zoek naar het effect van designerdrugs. Dat maakt dat wij onze capaciteit op andere zaken inzetten.”
Op de TikTok- en Instagram-accounts van Nakkie staan video’s van dansende mensen op festivals, maar geen video’s met uitleg over hoe je 2-MMC gebruikt in een scheikundige proef.
In het Groningse studentenhuis is het zakje 2-MMC dicht gebleven. „We gebruiken geen drugs en voeren ook geen chemische proeven uit, dus we hebben er helemaal niets aan gehad.”