NRC, AD en NOS met tientallen andere Europese media geblokkeerd door Rusland

NRC, Algemeen Dagblad en NOS zijn samen met 78 andere Europese nieuwssites vanaf deze dinsdag niet meer bereikbaar in Rusland. Dat maakte het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. De maatregel is een reactie op een uitzend- dan wel publicatieverbod voor vier Russische media in Europa, waartoe de Europese Raad vorige maand besloot. Deze maatregel werd dinsdag effectief.

In veel gevallen gaat het om de publieke omroepen, waaronder RAI (Italië) en RTVE (Spanje), en een aantal krantentitels en andere nieuwssites. Deze zouden „systematisch desinformatie verspreiden” over de voortgang van de „speciale militaire operatie”, de Russische propagandaterm voor de oorlog die Vladimir Poetins bewind voert tegen Oekraïne. „Als de blokkade van Russische media wordt opgeheven, zal Rusland overwegen de toegang tot genoemde media weer mogelijk te maken.”

Doorgeefluik

De vier geblokkeerde Kremlin-gelieerde media zijn staatspersbureau RIA Novosti, de kranten Rossiyskaya Gazeta en Izvestia en Voice of Europe, een platform dat jaren een doorgeefluik was voor pro-Russische propaganda en eerder dit jaar door de Tsjechische geheime dienst werd ontmanteld.

Kort na de inval van Oekraïne in februari 2022 besloot de Europese Commissie om uitzendingen van Russia Today en Sputnik in de EU te blokkeren. Direct daarop werd al de toegang tot bijvoorbeeld internationale media als BBC, Deutsche Welle en Radio Free Europe geblokkeerd in Rusland. Telecomwaakhond Roskomnadzor heeft ook Facebook, Twitter en TikTok afgeschermd van de bevolking.

M.m.v. Wilmer Heck


Lees ook

Omstreden pro-Russische website Voice of Europe was ook podium voor FVD-prominenten

Marcel de Graaff (FVD) in het Europees Parlement