N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Media-industrie De samenvoeging van drie bedrijfsonderdelen moet de regiotitels versterken en De Telegraaf verder uitbouwen, verwacht uitgeefconcern Mediahuis. NRC behoudt een afzonderlijke directie.
Mediahuis, uitgever van onder meer NRC en De Telegraaf, gaat drie Nederlandse bedrijfsonderdelen samenvoegen om de „digitale toekomst van onze regiojournalistiek” te „versterken” en De Telegraaf verder uit te bouwen „tot het grootste betalend nationaal nieuwsmerk van Nederland”. Dat meldt CEO Gert Ysebaert in een persbericht.
De Telegraaf en de regionale kranten Dagblad van het Noorden, Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant en De Limburger gaan de „krachten bundelen” in één directie. Hoe die samenwerking eruit gaat zien op het niveau van krantentitels wordt de komende maanden in werkgroepen uitgedacht. Doel is ook om een betere positie op de advertentiemarkt te verwerven.
De aankondiging wordt gepresenteerd als een voornemen, maar het is duidelijk dat Mediahuis Noord en Mediahuis Limburg ophouden te bestaan als onderdelen met zelfstandige directies. Mediahuis NRC, voorheen NRC Media, blijft wel een afzonderlijke organisatie om zo „verder te groeien in haar niche” en „haar potentie volledig te benutten”. De overige Mediahuis-regiokranten – Haarlems Dagblad, Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad en Leidsch Dagblad – vallen al sinds 2017 onder Telegraaf-uitgever Mediahuis Nederland.
Lees ook: Ombudsmannen van verschillende kranten zijn niet per se tegen ‘centrale sturing’
Nieuwe organisatie
De strategie van een landelijke krant die zich uitstrekt over regiotitels doet denken aan de joint venture van uitgevers Wegener en PCM, toen in 2005 regiotitels onder de vlag van Algemeen Dagblad werden gebracht.
Het verschil is dat de huidige krantentitels nu wel onveranderd blijven bestaan. Hoe de lezers de nauwere samenwerking zullen gaan merken, moet blijken uit plannen die nog door werkgroepen worden uitgewerkt.
Hoofdredacteur Evert van Dijk van het Dagblad van het Noorden verliest zijn statutaire directietitel in de nieuwe constellatie. Hij noemt het een „logische stap, al komt die wat sneller dan gedacht. Wij zitten pas 2,5 jaar bij Mediahuis.”
Hij vraagt zich vooral af wat het gaat betekenen voor de „lokale verankering” in het maatschappelijk verkeer. „We zitten als bedrijf in netwerkgroepjes – kun je bijvoorbeeld nog praten met de burgemeester of met Commissaris van de Koning als gesprekspartner? Wat doet het met het perspectief van de regio? Het besluit om de entiteiten samen te voegen begrijp ik wel, maar we hebben wel vragen.”
De nieuwe Mediahuis-organisatie zou op 1 januari 2024 opgetuigd moeten zijn, aldus Ysebaert. Mediahuis is na DPG de grootste uitgever van dagbladen in Nederland, met een gecombineerd bestand van ruim een miljoen abonnees, volgens het eigen jaarverslag. Voor DPG en Mediahuis, beide Belgische bedrijven van oorsprong, geldt dat de Nederlandse omzet inmiddels de groter is dan de Vlaamse.