Noord-Korea levert Rusland nieuwe raketten voor de oorlog in Oekraïne, ondanks sancties

Britse wapenonderzoekers hebben in Oekraïne opnieuw restanten gevonden van Noord-Koreaanse raketten. Analyse van de brokstukken van vier Hwasong-11’s laat zien dat de projectielen recent zijn gemaakt. Dat lijkt erop te duiden dat het land raketten voor directe export naar Rusland produceert, daarbij blijkbaar nauwelijks gehinderd door VN-sancties.

Het is al langer bekend dat Rusland op grote schaal Noord-Koreaanse munitie inzet in Oekraïne. In juni zei de toenmalige Zuid-Koreaanse minister van Defensie Shin Woon-sik tegen Bloomberg dat Noord-Korea zeker tienduizend containers naar Rusland had verscheept, die samen bijna vijf miljoen granaten kunnen bevatten.

Hoewel er sterke vermoedens bestonden dat Pyongyang ook raketten levert, waren daarvan voor zover bekend pas één keer eerder restanten aangetroffen, in januari in de stad Charkiv. De onderzoekers van het Britse Conflict Armament Research hebben de brokstukken onderzocht van vier raketten die in juli en augustus neerkwamen in de regio’s Kyiv en Poltava. Het ging – net als eerder in Charkiv – om korteafstandsraketten van het type Hwasong-11.

Restanten van de Hwasong-11 in Charkiv, in januari van dit jaar.
Foto Vyacheslav Madiyevskyy/Ukrinform/Sipa

Op een onderdeel van een raket die op 18 augustus het plaatsje Rozjivka trof, even ten noorden van de hoofdstad Kyiv, viel het jaartal ‘113’ te lezen. Noord-Korea hanteert de zogenoemde Juche-kalender, waarin het geboortejaar van ’s lands eerste leider Kim Il-sung (1912) als jaar 1 geldt. Daarom komt 113 overeen met 2024.


Lees ook

‘Sancties tegen Noord-Korea werken niet als ze niet worden toegepast’

De Russische president Vladimir Poetin (links) en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (rechts) tijdens hun bezoek aan de kosmodroom Vostotsjny, in het Russische Verre Oosten, in september vorig jaar.

De vondst laat zien dat Noord-Korea ondanks strenge sancties in staat is om raketten te produceren, en dat het die – eveneens in strijd met die sancties – naar Rusland exporteert. Analyse van de in januari aangetroffen raket had al duidelijk gemaakt dat benodigde onderdelen nog altijd hun weg naar Noord-Korea vinden: onderzoekers vonden toen tientallen elektronische componenten van westerse makelij – waaronder uit de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. Met een veto in VN-veiligheidsraad maakte Rusland eerder dit jaar een einde aan het toezicht op de sancties tegen Noord-Korea.

Een onderdeel van het staartstuk van een in Oekraïne aangetroffen Noord-Koreaanse raket.
Foto Conflict Armament Research


Onderdelen van een Noord-Koreaanse raket die volgens de onderzoekers is geproduceerd in 2024.
Foto Conflict Armament Research

Proliferatie

Rusland en Noord-Korea hebben de onderlinge banden aangehaald na de invasie in Oekraïne in februari 2022. In juni spraken Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un af elkaar militair bij te staan als een van beide landen wordt aangevallen. In ruil voor de munitie krijgt Noord-Korea van Rusland vermoedelijk onder meer geld, olie en voedsel.


Lees ook

Satellieten, munitie en dumplings met Kamtsjatka-krab bezegelen de vriendschap van Poetin en Kim

Poetin en Kim Jong-un in het kosmodroom Vostotsjny – de lanceerbasis vanwaar een maand geleden nog een Sojoez-raket vertrok.

Daarnaast deelt Moskou militair-technologische kennis met Pyongyang, onder meer op het gebied van raketten en satellieten. Het laat zien hoe de oorlog in Oekraïne bijdraagt aan proliferatie van moderne wapentechnologie. Zeker als, zoals analisten waarschuwen, Noord-Korea zijn verbeterde wapentuig ook elders in de wereld aan de man gaat brengen.



Dinsdag in Brussel zei de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Kurt Campbell in een gesprek met journalisten van onder meer Politico bovendien dat Rusland ook aan China militair-technologische kennis zou verstrekken, onder meer over onderzeeërs. Ondanks de tegenwoordig innige betrekkingen was Moskou tot nu toe huiverig om het machtige buurland militair te versterken. Maar nu krijgt het van China, volgens Campbell, in ruil daarvoor directe steun voor de oorlog in Oekraïne. Campbell sprak van „zeer substantiële inspanningen van China om verschillende onderdelen van de Russische oorlogsmachinerie te helpen onderhouden, uitbouwen en diversifiëren”.

Directe steun China

Hij maakte niet duidelijk waaruit de hulp zou bestaan, en welke bewijzen Washington daarvoor heeft. Maar het is de eerste keer dat de Verenigde Staten China van rechtstreekse steun aan de Russische oorlog beschuldigen. Tot nu toe betichtte het Westen China ervan dat het de export niet voldoende aan banden legt van zogenoemde ‘dual use’-goederen – zaken die zowel civiele als militaire toepassingen kennen, zoals halfgeleiders of machineonderdelen.

Volgens de Financial Times ontbreekt hard bewijs voor de Chinese hulp nog. Washington zou aanwijzingen voor Chinese militaire steun „nauwgezet” bestuderen, aldus een Amerikaanse regeringsbron, die zulke hulp tegenover de Britse zakenkrant „zeer verontrustend” noemt. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde niet op een verzoek van NRC om commentaar.


Lees ook

Xi blijft vaag over Oekraïne-oorlog bij bezoek van Poetin aan Beijing

De Russische president Poetin (l) en de Chinese president Xi bij de welkomstceremonie in Beijing, 16 mei.

China ontkent dat het Rusland militair steunt. Het zegt de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren, maar onthield zich bij VN-stemmingen bij resoluties die de Russische invasie veroordeelden. Het dringt regelmatig aan op een wapenstilstand en onderhandelingen, maar een Chinees ‘twaalfpuntenplan voor vrede’ wordt door Oekraïne en de meeste westerse landen niet serieus genomen, onder meer omdat het Rusland niet opdraagt de bezette delen van Oekraïne op te geven.