Nooit eerder was de Atlantische Oceaan zo warm, maar over de oorzaak zijn wetenschappers het oneens

Klimaatverandering Het zeewater van de Atlantische Oceaan heeft momenteel een temperatuur van bijna 23 graden Celsius, ruim een graad boven het gemiddelde van de veertig jaar waarin vergelijkbare gegevens worden bijgehouden.
De gemiddelde zeewatertemperatuur in alle oceanen, met uitzondering van de poolgebieden, ligt 0,2 graden Celsius hoger dan vorig jaar.
De gemiddelde zeewatertemperatuur in alle oceanen, met uitzondering van de poolgebieden, ligt 0,2 graden Celsius hoger dan vorig jaar. Foto Getty Images

Een rode lijn houdt wetenschappers van over de hele wereld al de hele week bezig. De rode lijn, die de ontwikkeling van de temperatuur van de noordelijke Atlantische Oceaan weergeeft, kreeg vanaf dit weekend veel aandacht omdat die een ongekende temperatuurstijging laat zien: nooit eerder was het water in de Atlantische Oceaan zo warm.

Toen de lijn in maart voorzichtig begon te klimmen en de eerste records brak, gingen de alarmbellen al af, maar veel wetenschappers dachten toen nog dat de opwarming vooral het effect was van de komst van El Niño. Dit natuurlijke klimaatfenomeen, dat elke twee tot zeven jaar voorkomt, brengt extra warmte in de lucht en zorgt zo voor een tijdelijke opwarming van de aarde, los van de door de mens veroorzaakte opwarming door broeikasgassen. Maar na de mededeling van het Amerikaanse agentschap voor oceanografie en meteorologie (NOAA) vorige week dat er nu echt sprake is van El Niño, richtten alle ogen zich op de snel stijgende rode lijn.

Opegehoogde y-as

De cijfers liegen er niet om: het zeewater van de Atlantische Oceaan heeft momenteel een temperatuur van bijna 23 graden Celsius. Dat is ruim een graad boven het gemiddelde van de veertig jaar waarin vergelijkbare gegevens worden bijgehouden. Eliot Jacobson, een wiskundige die de grafiek met data van de NOAA maakte, schreef op Twitter dat hij „de bovengrens van de y-as moest verhogen” om de afwijking van de watertemperatuur te kunnen weergeven.

De extreme temperaturen gelden overigens niet alleen in de Atlantische Oceaan: de gemiddelde zeewatertemperatuur in alle oceanen, met uitzondering van de poolgebieden, ligt 0,2 graden Celsius hoger dan vorig jaar, en bijna een graad boven het gemiddelde van 1982 tot 2011. Iedereen is het erover eens dat er een uitzonderlijke situatie is ontstaan, maar over de oorzaak van deze afwijking verschillen de meningen.

Lees ook: Wetenschappers voorspellen nieuwe El Niño en tijdelijk extra opwarming

Hevige discussies

Al een week voeren wetenschappers hevige discussies, waarin verschillende theorieën worden aangedragen. De belangrijkste verklaring is de eerder genoemde El Niño, die vanuit de Stille Oceaan extra warmte aanvoert, waardoor de gemiddelde temperatuur over de hele wereld iets stijgt. De Wereld Meteorologische Organisatie waarschuwde vorige maand dat de kans dat de aarde in 2027 1,5 graden Celsius opwarmt door dit fenomeen twee op drie is. Maar dat alleen is niet genoeg om de temperatuurrecords te verklaren.

Sommige wetenschappers benadrukken ook een ander effect van El Niño. Door het weersverschijnsel waren de passaatwinden die van West-Afrika naar Noord-Amerika waaien dit voorjaar namelijk ongekend zwak, waardoor er minder Saharazand in de lucht boven de Atlantische Oceaan terechtkomt. Deze zandkorrels blokkeren zonlicht en kaatsen het terug omhoog, zonder dat de zonnestralen het oppervlak bereiken. Een schonere lucht betekent in dit geval ook meer warmte, en dat verklaart mogelijk (een deel van) de hoge zeewatertemperatuur in de Atlantische Oceaan.

Verduisterende zwaveldeeltjes

Andere wetenschappers stellen dat het sulfaatgehalte in scheepsbrandstoffen een rol speelt. In 2020 verlaagde de Internationale Maritieme Organisatie de maximale hoeveelheid zwavel in brandstoffen van 3,5 naar 0,5 procent, met het doel luchtvervuiling in kustgebieden tegen te gaan. Maar temperatuurstijging is een mogelijk onverwacht gevolg. Zwaveldeeltjes kunnen het zonlicht van de aarde namelijk weerkaatsen, en „verduisteren zo het oppervlak”, schrijft wiskundige Jacobson.

Nu er veel minder zwaveldeeltjes worden uitgestoten, zou het kunnen dat er meer zonnestralen het water bereiken en enkele kustgebieden daardoor opwarmen. Maar of dat echt een grote invloed heeft op de watertemperatuur, is niet duidelijk. Volgens Michael Mann, klimaatonderzoeker aan de Universiteit van Pennsylvania, is het effect van sulfaat minimaal: de enige wetenschappelijke studie over dit onderwerp heeft aangetoond dat er slechts een klein verband bestaat, schrijft hij op Twitter. Het ontbreken van sulfaatdeeltjes kan de watertemperatuur maximaal 0,05 graden Celsius doen stijgen – slechts een fractie van de stijging die nu plaatsvindt.

Minder zuurstof voor ecosystemen en tropische stormen

Tot slot wordt er door een enkeling ook een verband gelegd tussen de temperatuurstijging en de uitbarsting van de onderzeese Hunga Tonga-vulkaan in de Stille Zuidzee, in januari 2022. Door de explosie kwamen er grote hoeveelheden waterdamp in de atmosfeer terecht, waar de damp nog steeds hangt. Dit houdt ook warmte vast, waardoor het aardoppervlak (inclusief het zeewater) verwarmd wordt.

Welke theorie uiteindelijk ook blijkt te kloppen, over één ding zijn de wetenschappers het eens: de jarenlange trend van opwarming door de uitstoot van broeikasgassen heeft extreme situaties zoals nu in de Atlantische Oceaan veel waarschijnlijker gemaakt. En de mogelijke gevolgen, van minder zuurstof voor ecosystemen tot tropische stormen, zijn zorgwekkend.