Voor de vierde keer in amper acht maanden tijd gaat eigenaar 3i flink verdienen aan Action. Door met de Noord-Hollandse budgetketen nieuwe leningen aan te gaan, verwacht de Britse investeerder tot 2 miljard euro vrij te kunnen maken, om uit te keren aan aandeelhouders. Dat bevestigen bronnen rond het proces donderdag na berichtgeving in de Britse zakenkrant Financial Times.
Hoe hoog de uitkering exact wordt, hangt af van het aantal geldschieters dat kapitaal aan Action wil verstrekken. Het financieringstraject wordt naar verwachting vrijdag in de namiddag afgerond. De Britse investeerder, die Action in 2011 overnam, mikt op een opbrengst van 1,75 miljard euro. Aan die som wil 3i nog eens 245 miljoen euro uit de Action-kas toevoegen. Volgens Financial Times gebeurde het in Europa zelden dat een bedrijf zoveel geld leende om als dividend te kunnen uitkeren.
Lees ook
Miljoenen toucheren, nul belasting betalen: hoe twee expat-managers van Action buiten bereik van de fiscus bleven
Zelf houdt de private-equityfirma uit Londen maximaal 1,1 miljard euro aan de herfinanciering over: 3i is voor bijna 55 procent eigenaar van Action, de rest van het bedrijf zit in de beleggingsfondsen die de investeerder voor anderen beheert. Een woordvoerder van Action bevestigt dat de keten kijkt naar een nieuwe lening, maar wil niets zeggen over bedragen of waar de opbrengst voor wordt gebruikt. Een woordvoerder van 3i laat weten dat het nooit reageert op berichten in de media.
Volgens bronnen rond het traject is eveneens nog niet duidelijk wat 3i met de opbrengst wil doen. In voorgaande trajecten keerde de investeerder zichzelf soms het gehele dividend uit, maar in oktober besloot de Britse firma anders: van de 877 miljoen euro die 3i toen kreeg, besloot de investeerder toen 524 miljoen te gebruiken om aandelen over te nemen van anderen. Het aandeel van 3i in Action groeide daardoor van 52,9 naar 54,8 procent.
Beste aankoop
Voor 3i is Action misschien wel de beste aankoop in de bijna tachtigjarige geschiedenis van de investeringsfirma. De grootaandeelhouder betaalde dertien jaar geleden naar verluidt zo’n 500 miljoen euro voor de budgetketen uit Zwaagdijk. Action had toen 245 winkels en een omzet van 718 miljoen euro. Inmiddels is het een van de grootste en succesvolste winkelketens van Europa, met 2.600 winkels in twaalf landen. De omzet bedroeg vorig jaar 11,3 miljard euro.
Sinds de overname keerde 3i zichzelf regelmatig dividend uit, soms uit de winst die Action maakte (zoals in december en maart) en soms door het bedrijf nieuwe schulden te laten aangaan. Volgens Financial Times verdiende de investeerder tot dusver bijna 3,5 miljard euro aan Action. Dat is nog los van de 1,1 miljard die 3i met de nieuwe herfinanciering verwacht op te halen.
Nog waardevoller dan de dividenden zijn de aandelen zelf: aan het eigen belang van 55 procent hangt 3i inmiddels een prijskaartje van 16,7 miljard euro. De waardering van Action als geheel komt daarmee uit op ruim 30 miljard.
Door de nieuwe lening stijgt de totale schuld van Action naar een kleine 5 miljard euro. Verhoudingsgewijs is dat echter niet uitzonderlijk hoog: het bedrag staat ongeveer gelijk aan drie keer het bedrijfsresultaat over 2023, precies binnen de marges van wat in financiële kringen geldt als gezond.
Wat meespeelt is dat Action zijn schulden snel kan aflossen, omdat er volop geld binnenkomt, zeggen bronnen die bij de nieuwe lening betrokken zijn. Zo had de winkelketen in september 2022, aan het einde van 3i’s gebroken boekjaar, een schuldratio van net geen tweemaal het resultaat. Een jaar later, vlak voor de herfinanciering van oktober vorig jaar, was dat nog maar een factor 1,3.
Dat is overigens niet alleen omdat de absolute schuld zakt: de schuldratio daalt ook doordat de resultaten elk jaar snel oplopen. In 2023 steeg de winst voor belasting met 34 procent. Die lijn trok Action in het eerste kwartaal van 2024 door.