Noodweer in Centraal- en Oost-Europa, vijf doden in Roemenië

Extreme regenval leidt in onder meer Tsjechië, Roemenië en Polen zaterdag tot grote problemen. Op meerdere plaatsen zijn rivieren uit hun oevers getreden. De zwaarst getroffen gebieden kunnen in vier dagen te maken krijgen met een derde van de jaarlijkse regenval. Naar verwachting blijft het noodweer dit weekend aanhouden.

Bij overstromingen in Roemenië zijn vijf mensen omgekomen. Hun lichamen werden zaterdag in verschillende dorpjes in de buurt van de grens met Moldavië gevonden. In dat gebied hebben hulpdiensten een kleine honderd inwoners in het gebied in veiligheid moeten brengen.

Landen in Centraal-Europa krijgen dit weekend mogelijk met soortgelijke problemen te maken. Zo is de kans groot dat de Donau overstroomt, onder meer bij de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. In het zuidwesten van Polen zijn al honderden mensen geëvacueerd.

In de Tsjechische hoofdstad Praag zijn de afgelopen dagen al voorzorgsmaatregelen genomen tegen de verwachte regenbuien, onder meer met de installatie van waterkeringen. Deze moeten problemen voorkomen die in 2002 ontstonden, toen tienduizenden inwoners geëvacueerd moesten worden vanwege overstromingen.