Noodlijdend Ebusco snijdt in personeelsbestand

Een faillissement werd voorkomen, maar voor het personeel van elektrische bussenbouwer Ebusco eindigde 2024 toch in mineur. Op de laatste dag van het jaar maakte het bedrijf uit Deurne bekend dat het afscheid gaat nemen van 102 van de ongeveer 620 medewerkers. Vlak voor Kerst bleek ook dat een van de grootste aandeelhouders van de afgelopen maanden een miljoenenboete heeft gekregen van toezichthouder AFM vanwege manipulatie van de beurskoers van Ebusco.

De reorganisatie komt niet als een verrassing: in november kondigde het bedrijf al aan dat inkrimpen van het personeelsbestand een van de maatregelen zou zijn om uit de noodlijdende situatie te komen waarin het al enige tijd zit. In 2012 begonnen als een veelbelovende start-up stond Ebusco afgelopen maanden op de rand van een faillissement. Resultaten vallen al enige tijd tegen: in de eerste helft van 2024 leed de bussenbouwer een verlies van 65 miljoen euro.

De bussenbouwer kan al maanden nauwelijks bussen afbouwen

Ingrijpende veranderingen

Volgens het bestuur komt dat onder meer door een onderdelentekort. Daardoor kan Ebusco al maandenlang nauwelijks bussen afbouwen. Een juridisch conflict met vervoerder Qbuzz over de levering van bestelde voertuigen werd vorig jaar verloren. Ebusco bleek niet in staat de bussen te leveren, wat tot een miljoenenverlies leidde. Het droeg bij aan een schuld van minstens 33 miljoen euro afgelopen november.


Lees ook

Aandelenuitgifte moet reddingsboei Ebusco worden

Koning Willem-Alexander bij de opening van de fabriekshal van Ebusco in Deurne, in 2021.

Een van de oplossingen die de vorige zomer aangetreden topman Christian Schreyer doorvoerde, was een nieuwe aandelenuitgifte. Daarmee werd 36 miljoen euro opgehaald. Ook gaat het bedrijf een samenwerkingsovereenkomst aan met de Chinese batterijfabrikant Gotion. Dat wil onder meer het lichtgewicht-bussenconcept van Ebusco in Azië op de markt gaan brengen.

Daar bovenop komt de reorganisatie. De 102 banen die verdwijnen, 16,5 procent van het totaal, betreffen vooral werkzaamheden in de productie en ondersteunende diensten. In een toelichting noemt Schreyer het een „een noodzakelijke stap om de financiële prestaties van Ebusco te verbeteren”.

Een ander onderdeel van het verbeterplan is het terugbrengen van het aantal productielocaties van zeven naar vijf: de fabrieken in Venlo en Deurne worden samengevoegd. Op die manier moet geld worden bespaard. Dat is nodig omdat ondanks de aandelenuitgifte Ebusco nog altijd zo’n 25 miljoen euro aan werkkapitaal nodig heeft om de productie op te schalen. Of dit geld met de reorganisatie op korte termijn kan worden vrijgespeeld, wilde een woordvoerder van Ebusco donderdag niet zeggen.


Lees ook

Chinese batterijfabrikant steekt Ebusco helpende hand toe, maar beleggers hebben twijfels

Elektrische bussen op het terrein van het noodlijdende Ebusco in Venray, vorige maand.

Koersmanipulatie

Vlak voor Kerst meldde toezichthouder AFM bovendien dat het een aandeelhouder in Ebusco had berispt omdat die had geprobeerd de beurskoers van het bedrijf te manipuleren. Het gaat om Van Der Valk Investments (VDVI), het investeringsvehikel van Bob en Bas van den Nieuwenhuijzen, twee telgen van de hotelfamilie Van der Valk en zonen van ondernemer Joep van den Nieuwenhuijzen.

Na de beursgang van Ebusco in 2021 had VDVI 23 procent van de aandelen in het busbedrijf in handen. In de jaren daarna bouwde de investeerder het belang af tot onder de 3 procent. Dat verliep volgens de AFM niet eerlijk.

In september 2022 verkocht het bedrijf via de bank 400.000 Ebusco-aandelen. Omdat die verkoop onderhands gebeurde, had de markt er geen weet van. Het bleek dat de broers tegelijkertijd via de markt kleine aantallen aandelen kochten. Zo dreven ze de koers op – en dus de prijs van het veel grotere belang dat ze verkochten. Een medewerker van de bank merkte dit op en meldde de verdachte transactie bij de toezichthouder. Die begon een onderzoek „Dit verstoort een eerlijke prijsstelling en ondermijnt het vertrouwen in de financiële markten”, stelt de AFM in een toelichting. Het legt VDVI een boete van 3 miljoen euro op.

VDVI is het niet eens met het besluit en heeft hoger beroep aangetekend tegen de boete. Eerder probeerden de broers de publicatie van het boetebesluit via de rechter tegen te houden. Die verwierp dat bezwaar. VDVI was donderdag niet bereikbaar voor een reactie.