Nog steeds te weinig plekken in Ter Apel, tientallen asielzoekers in het gras

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is wederom niet genoeg plek om alle asielzoekers op te vangen. Enkele tientallen mensen verblijven dinsdagmiddag noodgedwongen in het gras, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tegen NRC. Door het Rode Kruis zijn lunchpakketten uitgedeeld.

Het COA sluit niet uit dat komende nacht opnieuw asielzoekers buiten moeten slapen. Het aanmeldcentrum hanteert sinds maandag een gecontroleerde opvang, waarbij alleenstaande mannen bij gebrek aan opvangplekken kunnen worden tegengehouden. Vrouwen, kinderen en kwetsbare vluchtelingen krijgen voorrang.

In de nacht van maandag op dinsdag brachten enkele tientallen mannen de nacht door in een sporthal in buurgemeente Stadskanaal. Zij kwamen dinsdagochtend terug in Ter Apel en verblijven daar nu buiten. Het is onduidelijk of aankomende nacht opnieuw asielzoekers in Stadskanaal terecht kunnen, aldus het COA.

Omdat de laatste bus met asielzoekers pas na middernacht in Ter Apel arriveert, is het volgens de COA-woordvoerder niet in te schatten hoe de situatie dinsdagavond zal zijn. Wel blijkt volgens haar uit de planning dat er dinsdag weinig mensen doorstromen vanuit Ter Apel naar andere opvanglocaties.

Acuut verzoek

De asielzoekers voor wie momenteel geen plek is, zijn aangewezen op de welwillendheid van andere gemeenten. Het COA en de gemeente Westerwolde zeggen daar dinsdag over in gesprek te zijn met burgemeesters. Wierden neemt na een acuut verzoek twee asielzoekers op, laat de gemeente weten aan persbureau ANP.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel biedt plek voor 2.000 asielzoekers. Afgelopen weekend werden er al noodlokalen geplaatst om mensen in op te vangen. Vorige week besloot de gemeente Westerwolde naar de rechter te stappen om het COA onder last een dwangsom op te leggen. Volgens de gemeente herbergt het azc nog steeds te veel asielzoekers.

Groningse gemeenten klagen al langer dat zij te veel moeten doen om het overvolle aanmeldcentrum in hun regio te ontlasten, en dat de rest van het land te weinig doet. „Een te groot deel van het land kijkt vooral toe en wendt het hoofd af”, lieten de provincie en negen van de tien Groningse gemeenten begin dit jaar weten in een gezamenlijke brief.

In de zomer van 2022 brachten honderden asielzoekers bij het opvangcentrum de nacht noodgedwongen buiten door.


Lees ook

Burgemeester Westerwolde over Ter Apel: ‘We hebben er geen vertrouwen in dat het COA levert’

Jaap Velema, burgemeester van de gemeente Westerwolde: „We zijn eigenlijk terug bij af.”