Al heeft de Nijmeegse chipfabrikant Nexperia een Chinese eigenaar, het bedrijf mag toch het Delftse chipbedrijf Nowi overnemen. Deze overname, aangekondigd in november 2022, kan doorgaan omdat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) geen aanleiding ziet voor verder onderzoek.
Overnames van chipbedrijven liggen zeer gevoelig door de geopolitieke spanningen tussen de VS en China. Nederland wordt in de strijd tussen de grootmachten meegezogen, bijvoorbeeld in de vorm van beperkingen voor de export naar China voor chipmachinemakers ASML en ASM. Daarnaast wil Nederland zijn eigen hightechkennis beter beschermen.
Sinds september 2023 is de Wet vifo van kracht (veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames). Deze wet geeft de overheid de mogelijkheid om buitenlandse investeringen in gevoelige technologie terug te draaien. Zo moet worden voorkomen dat landen als China via investeringen kennis vergaren die de economische of nationale veiligheid van Nederland in gevaar kunnen brengen. De wet geldt met terugwerkende kracht vanaf september 2020.
In het verleden moest EZK zelf ingrijpen bij chipfabrikanten als Smart Photonics en Lionix. En in 2018 schakelde het ministerie op verzoek van het Pentagon de hulp in van ASML om te voorkomen dat techniek van Mapper, een ander Delfts hightechbedrijf, naar China verdween.
Lees ook
Het Pentagon zette Nederland onder druk: ASML moest voorkomen dat kennis over chips in Chinese handen viel
Volgens demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (VVD) hoeft de Nowi-overname niet met terugwerkende kracht onder de loupe genomen te worden. In een Kamerbrief schreef Adriaansens maandag dat zulke onderzoeken voor de technologische sector beperkt blijven tot „die ondernemingen die actief zijn op het gebied van dual-use technologie of militaire goederen”. Dat is bij Nowi niet het geval, volgens EZK.
De Delftse startup, opgericht in 2016, ontwerpt chips die energie ‘oogsten’ uit omgevingslicht. Het zijn in feite mini-zonnepaneeltjes, verpakt in de vorm van een halfgeleider. Op die manier kun je het gebruik van batterijen verminderen in kleine gadgets en industriële toepassingen, zoals draadloze sensoren of elektronische prijskaartjes in de supermarkt.
Opgelucht
Hoeveel Nexperia voor Nowi betaalde is niet bekend. Charles Smit, topman van Nexperia, reageerde opgelucht op de beslissing van EZK: „We hebben altijd gezegd dat de technologie van Nowi en Nexperia geen kwaad kan.”
Nexperia is gevestigd in Nijmegen en levert relatief eenvoudige chips en standaardproducten, ingrediënten voor elektronica. Het gaat om meer dan honderd miljard onderdelen per jaar. Nexperia kwam in Chinese handen toen elektronicafabrikant Wingtech uit Shanghai in 2019 deze voormalige divisie van NXP overnam.
Enkele van de aandeelhouders van Wingtech hebben banden met de Chinese staat. Dat stond in de weg bij een andere overname die Nexperia probeerde te doen: het kocht in 2021 de Britse Newport Wafer Fab, maar werd gedwongen die fabriek weer van de hand te doen.