Hacker Tobias (Alfie Allen, bekend van Game of Thrones) en zijn beste vriend Marco (Martijn Lakemeier, Máxima), type ondernemende hosselaar, proberen een doorbraak te forceren in de techwereld. Maar freelance opdrachten en de techstart-up van Marco komen moeizaam van de grond. „ De ouders van mijn vriendin vinden dat ik een echte baan moet zoeken”, zegt Tobias , die met een boterham in de hand tennisballen ontwijkt. „Het zijn onwetende dinosaurussen”, roept Marco terwijl hij nog een bal naar Tobias slaat. „Coderen is een geweldig beroep en je bent de beste in het land.” Tobias springt weg voor een bal: „Tja, m’n bankrekening denkt van niet. Deze plek is mooi, hoe kun jij je deze club veroorloven?” Marco lacht. „Als je in de grote league wil spelen, moet je met de grote spelers meedoen.”
In de nieuwe serie Safe Harbor, vanaf 10 januari te zien op Videoland, trekken de talenten van Tobia en Marco de aandacht van de beruchte familie Walsh, machtige leden van de Ierse maffia. Tobias en Marco worden gerekruteerd om het beveiligingssysteem van de haven in Rotterdam te hacken, zodat de Walshes hun containers met drugs ongezien op vrachtwagens kunnen laden. Aan het hoofd van deze operaties staan de koele Sloane (Charlie Murphy, Peaky Blinders) en haar onvoorspelbare broer Farrell (Jack Gleeson, Game of Thrones), die vastbesloten zijn hun vader, patriarch Keiran (Colm Meaney, Star Trek) niet teleur te stellen. Het begint als een eenmalige klus, maar Tobias en Marco raken steeds verder verstrikt in de Europese georganiseerde misdaad, met zowel de Ierse maffia als de autoriteiten op hun hielen.
Via Zoom spreken we de Amerikaanse Mark Williams, schrijver en co-producer van de serie en bekend van Ozark, dat ook gaat over doodnormale mensen die ineens in de criminaliteit belanden. Williams vertelt over de totstandkoming van Safe Harbor en zijn ervaringen tijdens het filmen in Rotterdam. Tijdens de opnames woonde hij een jaar in Amsterdam. „Ik had geen idee hoe groot de rivaliteit tussen die twee steden is”, zegt hij. „Ik heb geprobeerd dat in de verhaallijn te verwerken. Martijn, die uit Rotterdam komt, heeft me veel inside informatie gegeven over de verschillen”, voegt hij grinnikend toe.
Waarom de haven van Rotterdam?
„Het verhaal werd bij mij gepitcht door Femke Wolting [documentairemaker, onder andereLast Hijack en Bellingcat: Truth in a Post-Truth World], met wie ik samen de serie heb geproduceerd. Zij had gehoord van een verhaal waarbij hackers werden gerekruteerd om IT-systemen van een grote haven binnen te dringen. Het idee dat er twee buitenstaanders opeens in een drugsoorlog terechtkwamen, sprong er voor mij uit. Dat twee jongens ingeklemd zitten tussen criminelen en maar moeten zien te overleven. We kozen voor Rotterdam omdat het niet alleen de grootste haven van Europa is en daarmee logisch voor de verhaallijn, maar voor mij ook een plek was die anders was dan wat ik kende. Ik kende Amsterdam en Nederland natuurlijk, maar Rotterdam kon ik niet aanwijzen op een kaart.Ik zag hoe uniek de stad is en daarmee interessant voor een serie.”
Ik zag hoe uniek Rotterdam is en daarmee interessant voor een serie
De Rotterdamse architectuur speelt een belangrijke rol in de serie. Bekende bouwwerken in de Rotterdamse binnenstad zijn abstract in beeld gebracht, waardoor je als kijker niet altijd meteen weet waar je naar kijkt. Williams: „De architectuur viel op, er zijn zoveel unieke gebouwen. Dit was voor mij visueel echt interessant. Maar ook het type mensen dat daar woont viel me op. Harde werkers, met een bepaalde houding. Ze zijn iets ruiger dan de mensen in Amsterdam, waar alles wat sprookjesachtiger is. Ik was gewend aan de pittoreske, Disneyland-achtige vibe in Amsterdam. En het leuke van een serie is dat je er ook aan verder schrijft terwijl je al filmt, dus ik kon de dingen die ik leerde over de mensen en de cultuur er gaandeweg in verwerken.”
Had je tijdens het schrijven al bepaalde acteurs in gedachten?
„Voor de rol van Tobias had ik vanaf het begin Alfie Allen in m’n hoofd. Ik ben groot Game of Thrones-fan en ik wist hoeveel diepgang hij in een personage kon brengen. Met Nederlandse acteurs was ik niet bekend, die hebben allemaal auditie moeten doen.”
De chemie tussen Allen en Lakemeier heel sterk, dit was een gelukstreffer?
„Zeker, Martijn had ik alleen gezien in z’n auditie. Hij was heel krachtig, authentiek en hij bracht humor in het personage. Dat wilde ik graag pushen, want in de stressvolle situaties waarin de karakters zich bevinden is het goed om een stap terug te kunnen doen en te kunnen lachen om de situatie. Hij en Alfie klikten goed, zowel op camera als daarbuiten. Ze brachten veel tijd met elkaar door en werden echte vrienden. Ikdenk dat dat te zien is op het scherm.”
Was dit je eerste grote Europese project?
„Ik heb wel eerder in Europa films gemaakt, maar dat waren Amerikaanse films. Dit m’n eerste Europese televisieserie en m’n eerste kennismaking met het Europese systeem van werken. In Amerika zijn er op de set veel meer mensen aanwezig, hier werkten we in kleinere teams. Daar was ik wel verbaasd over, maar anders dan in Amerika heeft niet iedereen z’n eigen hoekje, maar pakt llerlei taken op.”
Dus voor herhaling vatbaar?
„Zeker, het schrijven van seizoen twee is begonnen en we hopen dat we groen licht krijgen zodat we kunnen beginnen met de productie. Het verhaal loopt door en het wordt de personages allesbehalve makkelijker gemaakt.”
Safe Harbor , vanaf vrijdag 10 januari, Videoland, 8 afleveringen.