Geheel onverwacht was het niet: de nieuwe film van Godfather-regisseur Francis Ford Coppola kreeg op het filmfestival van Cannes een zeven minuten durende staande ovatie. Maar eenmaal buiten de zaal waren de reacties op zijn overvolle scifi-epos Megalopolis veel minder enthousiast.
Het was een van de films waar in de eerste week van het festival reikhalzend naar werd uitgekeken. De 85-jarige Coppola is al z’n halve leven met het scenario bezig, herschreef het zo’n 300 keer én stak 120 miljoen dollar eigen geld in het project, omdat geen enkele financier z’n handen eraan wilde branden. The Guardian kwam afgelopen week bovendien met een artikel dat beschrijft hoe chaotisch en „old school” het eraan toeging tijdens de opnamen. Van Coppola’s Apocalypse Now (1979) is ook bekend dat de opnameperiode een helletocht was en geen enkele investeerder er vooraf brood in zag. Het bleek uiteindelijk een meesterwerk.
Dat is Megalopolis jammer genoeg niet. En de kans dat de film, net als Apocalypse Now na zijn première in Cannes, met de Gouden Palm naar huis gaat, lijkt klein. Het overvolle verhaal speelt zich af in een retro-futuristische versie van New York, dat in Coppola’s „fabel” wordt vergeleken met Rome én gaat over de mogelijke val van een wereldrijk. De nakende neergang van een grootmacht als de VS is een interessant onderwerp, alleen zit Megalopolis zo tjokvol ideeën en verwijzingen, dat de film bij een eerste bezichtiging geregeld onbegrijpelijk en daardoor saai wordt.
Intriges
Centraal staat een getraumatiseerde architect met grootse, revolutionaire ideeën voor de stad. Deze Caesar Catalina, die wil zorgen dat iedereen bijvoorbeeld binnen vijf minuten in een tuin staat, wordt gespeeld door Adam Driver. Zijn belangrijkste opponent is de meer pragmatische burgemeester van de stad Mayor Franklyn Cicero (Giancarlo Esposito), wiens prioriteit eerder ligt bij het bouwen van scholen en ziekenhuizen.
Het verschil tussen de onaangename, maar vooruitstrevende Catalina en de pragmatische Cicero lijkt geïnspireerd door de personages in Ayn Rands The Fountainhead. Ondertussen spelen er talloze andere Shakespeareaans aandoende intriges in de welgestelde kringen waarvan zowel de familie van Catalina als Cicero deel uitmaken.
Zo is er Catalina’s ex-liefje met de veelzeggende naam Wow Platinum (Aubrey Plaza), die trouwt met Catalina’s geldschieter, bankier Hamilton Crassus III (Jon Voight). Crassus’ jaloerse kleinzoon (Shia LaBeouf) stelt dat „wraak het best smaakt in vrouwenkleding”.
En dan zijn er nog talloze plotelementen die worden opgegooid maar slechts half uitgewerkt, zoals een ex-Sovjet-satelliet die dreigt neer te storten of het miraculeuze bouwmateriaal dat Catalina heeft uitgevonden, waarmee ook doorzichtige jurken kunnen worden gemaakt.
Cultkomedie
Dat alles is gekruid met momenten die voelen alsof ze uit een smakelijke cultkomedie komen, zoals Jon Voight die verkleed als Robin Hood in bed ligt, doet alsof hij een enorme erectie heeft, maar een mini-kruisboog onder zijn lakens verstopt.
Het opmerkelijkste moment vond plaats toen tijdens de film plots iemand met een microfoon voor het bioscoopscherm ging staan. Het bleek geen protestactie, maar onderdeel van de film; al snel begon de man aan een inhoudelijke dialoog met het personage van Adam Driver op het scherm. Het leverde voor toeschouwers in de zaal een bevreemdende ervaring.
Megalopolis was zeker niet de enige film waar naar werd uitgekeken in de eerste dagen van het festival. Buiten de hoofdcompetitie was er onder meer Furiosa: A Mad Max Saga, die de meeste liefhebbers van de Mad Max-films niet zal teleurstellen. De film is een prequel op Fury Road die negen jaar geleden uitkwam, wordt aanstekelijk gespeeld door onder meer Anya Taylor-Joy als de jonge Furiosa en Chris Hemsworth die als bad guy Dementus een kruising lijkt tussen „Darth Vader en een Looney Tunes-figuur” en bevat buitensporige actie en achtervolgingen, opnieuw rond een door de woestijn denderende, surrealistisch aandoende mega-truck.
Ook binnen de hoofdcompetitie waren al verschillende films te zien die niet teleurstelden. Zoals Andrea Arnolds nieuwe film Bird, over de 12-jarige Bailey (Nykiya Adams) die al iets te jong heeft geleerd dat zij zaken moet oplossen voor haar twee jongere zusjes en broertje, omdat ze aan hun jonge ouders weinig hebben. Arnolds vermengt bittere realiteit verrassend met een vleugje magisch-realisme, om troosteloosheid te vermijden.
Tussen de genomineerden voor de Gouden Palm zat nog geen film die unaniem overdondert, maar er is nog een week aan premières te gaan.