Nieuwe Duitse migratiewet

Arbeidsmarkt Personeelstekorten zijn de reden dat Duitsland gaat werken met een puntensysteem dat bepaalt of migranten welkom zijn.

Hubertus Heil (SPD), de Duitse minister van Arbeid en Sociale Zaken, tijdens het parlementsdebat over de wet op de immigratie van vakmensen.
Hubertus Heil (SPD), de Duitse minister van Arbeid en Sociale Zaken, tijdens het parlementsdebat over de wet op de immigratie van vakmensen. Foto Bernd von Jutrczenka/dpa

Het Duitse parlement heeft vrijdag een wet aangenomen die immigratie van vakmensen en hun familieleden vergemakkelijkt om de gapende gaten op de arbeidsmarkt te dichten. Volgens minister Hubertus Heil (SPD) van Arbeid en Sociale Zaken moet het de „modernste immigratiewet” van Europa worden. Net als de Canadezen gaan de Duitsers werken met een puntensysteem dat meet of potentiële migranten voldoende aan de Duitse samenleving ‘toevoegen’.

De tekorten aan vakmensen zijn nijpend, en hebben economische groei in verschillende sectoren al aan het haperen gebracht. Ieder jaar gaan in Duitsland zoveel babyboomers met pensioen, dat de gaten met eigen mensen niet zijn op te vullen. „Als we niets doen, dan komt Duitsland in 2035 circa 7 miljoen arbeiders tekort”, zei minister Heil eerder tegen Financial Times. Volgens het Duitse UWV zijn er jaarlijks 400.000 geschoolde arbeiders nodig om de industrie draaiende te houden.

De wijzigingen zijn een poging van de Duitse regering om het Duitse immigratiebeleid minder complex te maken. Wat het meest in het oog springt, is de manier waarop de Duitsers potentiële arbeidsmigranten in het buitenland gaan werven, op basis van een puntensysteem. Selectiecriteria zijn talenkennis, werkervaring, leeftijd en ‘binding met Duitsland’. Wie voldoende scoort, mag maximaal een jaar naar Duitsland komen om werk te zoeken.

Ook zijn straks in de ICT-sector buitenlanders die geen diploma hebben maar tóch aantoonbaar goed zijn, in Duitsland ook welkom. In die sector heeft Duitsland eveneens dringend extra werknemers nodig, wil het niet achterop raken op het gebied van digitalisering. Gespecialiseerde arbeidsmigranten mogen na invoering van de wet naast hun partner en kinderen ook hun ouders en schoonouders meenemen. Die moeten dan wel economisch zelfstandig zijn — recht op een uitkering hebben ze niet.