Nieuw provinciaal coalitieakkoord Utrecht met GroenLinks, VVD, D66, CDA en PvdA, eerste zonder BBB

Provinciale Staten Eerder deden BBB en GroenLinks een poging om tot een coalitie te komen, maar die gesprekken liepen onder meer door onenigheid over de energietransitie op niets uit.
Een beeld van het provinciehuis van Utrecht. De nieuwe coalitie heeft met 25 van de 49 zetels een nipte meerderheid.
Een beeld van het provinciehuis van Utrecht. De nieuwe coalitie heeft met 25 van de 49 zetels een nipte meerderheid. Robin van Lonkhuijsen/ANP

GroenLinks, VVD, D66, CDA en PvdA hebben een coalitieakkoord bereikt in de provincie Utrecht. Dat maakten de partijen zaterdag bekend op Twitter. Het is de eerste provinciale coalitie die gevormd wordt waar BBB geen deel van uitmaakt, na de enorme landelijke verkiezingswinst van afgelopen maart. Ook in de provincie Utrecht werd de partij de grootste.

Eerder had GroenLinks, de op een na grootste partij in Utrecht, aangegeven dat de aanstaande coalitie niet haar eerste voorkeur geniet. Onder meer het buitenspel zetten van de ChristenUnie viel de partij zwaar. De nieuwe coalitie heeft met 25 van de 49 zetels een nipte meerderheid. Eerder deden BBB en GroenLinks een poging om tot een coalitie te komen, maar die gesprekken liepen onder meer door onenigheid over de energietransitie op niets uit.

Naar eigen zeggen willen de vijf partijen zich inzetten „voor een duurzame, gezonde, groene en ondernemende provincie Utrecht waar huidige én toekomstige generaties gelukkig kunnen leven”. De officiële presentatie van het akkoord staat gepland op 5 juli.