Niet minder, maar meer Europa is volgens Robert Menasse de oplossing

‘Es lebe die Europäische Republik!’ Zo eindigde een toespraak in het Europees Parlement in 2017. Men vierde het Verdrag van Rome en had de Weense auteur Robert Menasse voor een lezing uitgenodigd. De EU zat volgens hem in een kritieke fase en het was tijd voor verandering in een unie die voortkwam uit verdragen die in 1957 in Rome waren ondertekend. Nu is Die Welt von morgen verschenen, een gelaagd en boeiend essay waarin Menasse wederom zijn talent tot vergezichten en geestige uitspraken laat zien.

Menasse beheerst de kunst van het literaire essay. Hij daagt uit, prikkelt, is goed geïnformeerd, heeft oog voor absurditeiten en laat zien waarom de EU in het belang van alle burgers is. In 38 hoofdstukken bepleit Menasse eenheid in verscheidenheid en nodigt ons uit mee te denken. Hij betoogt dat de EU een avantgardistisch vredesproject is. Nationalisme is in zijn visie een probleem, geen oplossing. Oplossing is volgens hem de reconstructie van de Europese utopie: men moet terug naar de uitgangspunten van de grondleggers van de EU. De gemeenschappelijke belangen moeten op de voorgrond staan, niet de nationale perspectieven, zo stelt hij.

Behalve voor gelijke rechten voor alle EU-burgers bepleit Menasse meer gemeenschappelijkheid, ook door de symboliek van een Europees paspoort. Hem valt op dat er een gemeenschappelijke economische ruimte is zonder gemeenschappelijk economisch beleid. Dat er een monetaire unie is zonder gemeenschappelijk financieel en fiscaal beleid. En hij hekelt dat we een politieke unie hebben terwijl de leden deze unie bestrijden en blokkeren, voor eigen politiek gewin nationalistische politiek bedrijven. Een pandemie, mensenrechten, milieu-, klimaat- en migratiekwesties enzovoort kunnen niet enkel nationaal worden opgelost. Samenwerking is nodig. Maar ook de verkiezingen moeten een internationaal karakter hebben: waarom worden die nationaal georganiseerd en kunnen kiezers niet politici uit andere landen kiezen? En zijn volksliederen nog wel van deze tijd?

Volgens Menasse staat er veel op het spel: ‘Ofwel slaagt de historisch unieke poging om een postnationale democratie op te bouwen, ofwel dreigt er een terugval naar een Europa van natiestaten. Dat zou opnieuw een nederlaag voor de rede zijn – met de gevaren en gevolgen die we maar al te goed kennen uit de geschiedenis.’


Lees ook
dit interview

De Oostenrijkse schrijver Robert Menasse, van de roman De uitbreiding.

De titel van Menasse’s essay is een toespeling op Die Welt von Gestern, de wereldberoemde herinneringen van Stefan Zweig aan het kosmopolitische Europa van voor de beide Wereldoorlogen. De veelvolkerenstaat van het Habsburgse rijk kan volgens Menasse een inspiratiebron zijn van de EU. Menasse haalt andere schrijvers en denkers aan. In een tijdreis naar de zesde eeuw voert hij een gesprek met Kleisthenes, de grondlegger van de Atheense democratie. Op de vraag of hij zich een democratie zonder slaven en met vrouwen kan voorstellen barst de staatsman in lachen uit. Volgens hem is dat onmogelijk. Met de hypothetische dialoog illustreert Menasse dat het op dit moment ondenkbare mogelijk is, dat we ‘vandaag al moeten beginnen ons voor te stellen wat morgen redelijkerwijze vanzelfsprekend zal zijn’.

In 2012 hekelde Menasse met het essay ‘De Europese koerier’ de geringe democratie van de EU. In eurosofische en tegelijkertijd zeer onderhoudende romans slaagde hij vervolgens erin dilemma’s van de Europese Unie en de menselijke maat daarvan te vertellen. Zijn romans De hoofdstad en De uitbreiding zijn internationaal succesvol en de gelauwerde auteur is een veelgevraagd spreker. Het wachten is op een vertaling van dit virtuoze en belangrijke essay.