‘Niet de ‘groene activisten’, maar de Russen zaten achter Duitse uitlaten vol schuim’

Vlokken wit schuim die de uitlaatpijp van een grijze Opel Corsa verstoppen. Althans, dat is te zien op foto’s die de Duitse schandaalkrant Bild afgelopen december publiceerde. Op het achterraam van de auto hangt een sticker met de leus „Wees Groener” en het lachende hoofd van Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken en de Kanselierskandidaat van De Groenen bij de verkiezingen van 23 februari.

Verspreid over de Duitse deelstaten Berlijn, Brandenburg, Beieren en Baden-Würtemberg werden vorig jaar ruim 270 auto’s voorzien van schuim en stickers. De actie werd al snel toegeschreven aan milieuactivisten. Vanwege de vermeende politieke boodschap stelde de Duitse staatsveiligheid een onderzoek in. „Klimaatradicalen vallen auto’s aan met bouwschuim”, concludeerde Bild alvast.

Niets blijkt minder waar: niet de klimaatbeweging, maar Rusland zou achter de incidenten zitten. Dat blijkt uit onderzoek dat weekblad Der Spiegel woensdag heeft gepubliceerd. Het Duitse persbureau DPA bevestigt de bevindingen op basis van veiligheidsbronnen. Drie mannen van 17, 18 en 20 jaar oud worden ervan verdacht de acties te hebben uitgevoerd. Het trio, afkomstig uit Duitsland, Servië en Bosnië-Herzegovina, werd opgemerkt bij een nachtelijke politiecontrole in Schönefeld, Brandenburg.

100 euro per auto

Via berichtendienst Viber kregen ze instructies van een Rus, verklaarde een van de mannen volgens Der Spiegel aan de Duitse veiligheidsdienst. Elke beschadigde auto leverde ze een bedrag van 100 euro op; in totaal zouden de mannen enkele duizenden euro’s hebben verdiend. Als bewijs moesten ze foto’s van de toegetakelde voertuigen opsturen. Bij huiszoekingen zouden onder meer blikken bouwschuim zijn gevonden. Ook zou nog een vierde verdachte in beeld zijn.

Haat zaaien tegen de Groenen en hun boegbeeld Habeck was volgens de inlichtingendiensten die Der Spiegel aanhaalt, het doel van de actie. Hiervoor zou de Russische geheime dienst eerder ‘amateurs’ uit het circuit van de kleine criminaliteit inzetten dan professionele spionnen.

Voor dergelijke buitenlandse inmenging bij de verkiezingen waarschuwen de Duitse autoriteiten al enige tijd. Personen kunnen zomaar „in diskrediet worden gebracht”, stelde het Bundesamt für Grondwettbeschutting in november 2024. Het agentschap noemde ook „cyberaanvallen, spionage en sabotage” als mogelijkheden.

Doodskisten

Rusland wordt vaker verdacht van betrokkenheid bij incidenten in Europa. Afgelopen zomer werden aan de voet van de Eifeltoren in Parijs vijf doodskisten neergezet, voorzien van de leus: „Franse soldaten uit Oekraïne”. Volgens Frankrijk wilde Moskou daarmee het beeld oproepen van grote weerstand tegen Franse betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne. In 2023 legden Russische accounts een verband tussen een bedwantsenplaag in Parijs en de komst van Oekraïense vluchtelingen.