Niemand gaf een cent voor Twitter toen Musk het kocht. Maar hij lijkt het er financieel bovenop te hebben gekregen

Wacht even, had Elon Musk niet véél te veel betaald voor Twitter toen hij het in oktober 2022 kocht voor 44 miljard dollar (destijds 44 miljard euro)? En dat voor een worstelend sociaal medium met een beurskoers die al tien jaar stilstond en gebruikersaantallen die maar niet wilden stijgen. Experts die het nieuws probeerden te duiden konden de aankoop van de techmiljardair maar moeilijk volgen.

Maar, blijkt nu, Musk heeft X er financieel toch weer redelijk bovenop gekregen. X is bezig met een nieuwe financieringsronde en wil daarbij zo’n 2 miljard dollar ophalen bij investeerders, die in de rij staan om kapitaal in een van Musks bedrijven te steken. Nadat de afgelopen twee jaar niemand meer een cent gaf voor X ligt de waardering nu weer op het bedrag dat Musk ervoor betaalde, meldde de FT woensdag.

Hoe is dat mogelijk? Door een combinatie van bezuinigingen, financiële trucs en Musks nieuwe invloedrijke positie als adjudant van de Amerikaanse president Donald Trump.

Enorme kostenbesparingen

Musk voerde, al gelijk vanaf het begin, enorme kostenbesparingen door. Het aantal werknemers van X werd teruggebracht van 7.500 naar 1.500, een daling van 80 procent, in ontslagrondes die leidden tot honderden rechtszaken. In het begin leidden de ontslagen, die deels ook weer werden teruggedraaid, tot allerlei technische problemen. Inmiddels lijkt X technisch stabiel.

Die ontslagen vielen voor een groot deel bij de afdeling die berichten modereert, iets wat Musk denkt over te kunnen laten aan kunstmatige intelligentie. De hoeveelheid berichten die elementen van racisme (+42 procent), homofobie (+30 procent) of haatzaaien (+50 procent) bevatten, zijn sindsdien enorm toegenomen, blijkt uit recent onderzoek.

Die stap leidde in eerste instantie tot grote financiële schade. Adverteerders liepen weg en de waarde van X daalde, op het dieptepunt in september vorig jaar, naar onder de 10 miljard dollar. Musk sprak destijds van „chantage” van adverteerders, die probeerden zijn plan voor een censuurvrij medium te blokkeren. Zijn boodschap aan deze bedrijven vatte hij bondig samen in een interview met The New York Times. „Go fuck yourself.”

Miljard dollar aan rente per jaar

Destijds leed X onder de enorme schuldenlast die Musk was aangegaan om het bedrijf te kopen en van de beurs te halen. Musk sloot voor 12,5 miljard dollar aan leningen af bij een consortium van zeven banken, die X opzadelden met een kostenpost van 1 miljard dollar per jaar aan rente. De vraag was hoe X ooit zou kunnen overleven met een dergelijke schuldenlast in combinatie met een dalende omzet.

Maar na de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president is er veel veranderd. Musks nieuwe rol in Washington heeft de interesse van investeerders in X fors doen toenemen, schreef The Wall Street Journal vorige maand. De banken hebben hun leningen allemaal doorverkocht aan investeerders, die in ruil voor goede voorwaarden de kans kregen ook geld te steken in Musks AI-bedrijf xAI, nu 50 miljard dollar waard.

Na de aankomende investeringsronde zou X zelfs weer schuldenvrij zijn, volgens de FT. Groot probleem van Musk is nog wel het vertrek van honderdduizenden gebruikers naar concurrenten als Bluesky, al is onduidelijk hoeveel gebruikers X precies heeft. En de gebrekkige omzet, slechts de helft van de 5 miljard dollar van het toenmalige Twitter. Musk heeft plannen om van X een ‘alles-in-één-app’ te maken zoals het Chinese WeChat, een chatapp, sociaal medium en betaalapp in één. Musk maakte in januari een samenwerking bekend met creditcardmaatschappij Visa om betalingen via het platform te ontwikkelen.

Wat ook helpt: Musks nieuwe machtspositie zorgt ervoor dat een deel van de adverteerders terugkeren. Een van de bedrijven is het Amazon van oprichter Jeff Bezos, dat eerder nog X de rug toekeerde vanwege de toename van het aantal haatberichten. Bezos en Musk, ooit aartsrivalen met ieder hun eigen plan voor kolonisatie van de ruimte, zaten gebroederlijk naast elkaar tijdens Trumps inauguratie tot Amerikaans president.