New Lines Magazine

New Lines is een magazine dat tegen de tijdgeest ingaat. Terwijl de verhalen in veel media allengs korter worden, en details sneuvelen omwille van de ‘leesbaarheid’, legt New Lines Magazine zich toe op lange, vaak persoonlijk getinte reportages en essays over complexe onderwerpen die nergens anders aan bod komen. De nadruk ligt op het Midden-Oosten, maar ook de rest van de wereld komt aan bod.

Een kleine greep uit het grote aanbod op de website: een artikel over het debuut van AI-actrice Lili Ziren in China; een historisch verhaal over een vergevorderd VN-plan uit de jaren vijftig om de inwoners van Gaza te verhuizen naar de Sinaï-woestijn; een lange reportage uit het West-Afrikaanse Benin, dat wordt bedreigd door jihadisten; een persoonlijk essay van de Koeweitse auteur Mai Al-Nakib over wat James Joyce’ beschrijvingen van Ierland haar leerden over haar thuisland en ballingschap.

New Lines Magazine wordt gepubliceerd en gefinancierd door de onpartijdige denktank New Lines Institute for Strategy and Policy, dat is opgericht door de Iraaks-Amerikaanse zakenman Ahmed Alwani. De eerste editie verscheen in oktober 2020. De oprichter en hoofdredacteur is Hassan Hassan, een ervaren journalist en academicus uit Syrië wiens verhalen over Islamitische Staat verschenen in grote internationale media.

Hassan liep al langer rond met het idee voor een tijdschrift, maar Alwani was sceptisch. Het plan kreeg vaart en focus nadat Hassan in 2019 een persoonlijk getint essay had geschreven voor The Atlantic, waarin hij beschreef hoe het Syrië van zijn jeugd verschilt van het Syrië onder Islamitische Staat.

Veel lezers merkten op dat het persoonlijke veel verhelderender was dan het journalistieke werk dat ik eerder deed, schreef Hassan later in New Lines over dat essay. Dat inzicht gebruikte hij als blauwdruk voor het magazine. Het idee om persoonlijke verhalen te brengen over complexe onderwerpen van auteurs die de taal en cultuur kennen van de plaats waarover ze schrijven, sprak Alwani aan en New Lines was geboren.