Netanyahu: Israël wil Gaza niet bezetten of besturen

Netanyahu: Israël wil Gaza niet bezetten of besturen

Israël is er niet op uit Gaza te veroveren, te bezetten of te regeren na de oorlog tegen Hamas. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag gezegd tegen de Amerikaanse zender Fox. Wel is volgens hem een „geloofwaardige strijdmacht” nodig die het gebied kan binnendringen in geval van een militaire dreiging. Dat meldt persbureau Reuters.

Eerder deze week zei Netanyahu dat Israël voor onbepaalde tijd verantwoordelijk zou zijn voor de veiligheid van Gaza. Die uitspraak stuitte echter op weerstand van de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël. De VS zijn tegen een Israëlische bezetting van de Gazastrook na de oorlog.

Volgens Netanyahu moet er een burgerregering komen in Gaza, maar zal Israël ervoor zorgen dat een aanval zoals die van 7 oktober niet opnieuw plaatsvindt, zei hij tegen Fox. „We moeten dus een geloofwaardige strijdmacht hebben die, indien nodig, Gaza zal binnendringen”, aldus Netanyahu.

Washington meent dat de Palestijnse Autoriteit, die een beperkt zelfbestuur heeft op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, na de oorlog zou moeten terugkeren om Gaza te besturen. Hamas nam in 2007 de controle over Gaza over. Palestijnse functionarissen, onder wie president Mahmoud Abbas, zeggen dat een terugkeer van de Palestijnse Autoriteit naar Gaza gepaard zou moeten gaan met een politieke oplossing die een einde maakt aan de Israëlische bezetting van gebieden die Israël in 1967 veroverde.

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de situatie in Israël en de Gazastrook en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Lees hier ons vorige blog terug.