‘Nestlé-kindervoeding bevat meer suiker in armere landen dan in rijkere’

Baby- en kindervoeding van levensmiddelenbedrijf Nestlé bevat in armere landen meer suiker dan het in rijkere landen doet. Uit labanalyses die ngo Public Eye uit liet voeren blijkt dat het soms gaat om een verschil van meerdere grammen suiker per portie. „Er wordt hier met een dubbele standaard gemeten die niet kan worden gerechtvaardigd”, reageert Nigel Rollins, wetenschapper bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), op de onderzoeksresultaten.

Cerelac-ontbijtgranen voor baby’s van zes maanden worden in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland verkocht zonder toegevoegde suikers, terwijl er in Thailand zes gram suiker in zit. Dat geldt ook voor Nido-melkpoederproducten voor kinderen van één tot drie jaar, die in Panama met 5,3 gram suiker worden verkocht, terwijl ze in Zwitserland, waar Nestlé gevestigd is, geen toegevoegde suikers bevatten. In veel gevallen staat de hoeveelheid suiker die het product bevat niet op het pak aangegeven.

In maart publiceerden medisch tijdschrift The Lancet en de WHO cijfers waaruit blijkt dat meer dan een miljard mensen in de wereld obesitas hebben. Tussen 1990 en 2022 is het percentage van de kinderen met obesitas verviervoudigd. In veel Afrikaanse landen hebben nog steeds veel mensen ondergewicht, terwijl het aantal mensen met obesitas snel stijgt. En gezond voedsel wordt alleen maar duurder, voegde de WHO toe. De organisatie legde verantwoordelijkheid toen ook bij bedrijven. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus: „De private sector moet verantwoordelijk worden gehouden voor de gezondheidseffecten van hun producten.”