Veel stress, hormonale schommelingen, ziekte of gewoon je genen − er zijn veel oorzaken van haaruitval en kaalheid. En hoewel sommigen hun dunner wordende of verdwijnende haar geen belemmering vinden, zijn er toch ook veel mensen die dat willen maskeren. Waar dat voorheen iets was wat je vooral zo discreet mogelijk deed en er over toupetjes vooral grappen werden gemaakt, komen door de opkomst van sociale media en nieuwe cosmetica oplossingen voor kaalheid meer uit de taboesfeer. Er zijn vele manieren om je dunner wordende haar een boost te geven of je kale hoofd te voorzien van een weelderige haardos, blijkt op TikTok, Instagram en YouTube. Een greep uit de mogelijkheden, van pruiken tot oogschaduw.
De Pruik
Het hoofd bedekken met nephaar, dat is niks nieuws, de pruik is eeuwenoud. Maar die is de laatste jaren wel flink geëvolueerd.
Een van de manieren waarop pruikenmakers de haarlijn inmiddels zo natuurlijk mogelijk laten ogen is een ‘lace front’ oftewel een delicaat soort gaas waar het nephaar haar voor haar op vastgenaaid wordt. Dat ligt zo plat tegen het voorhoofd dat de pruik eigenlijk naadloos aansluit op het gezicht.
Het maken van ‘lace front’-pruiken is nogal arbeidsintensief en ze werden daarom vooral gebruikt in films. Nu krijgen ze meer bekendheid door onder andere programma’s als RuPaul’s Drag Race en de stijgende populariteit van dragartiesten.
Andere nieuwere pruikensoorten zijn U-vormige pruiken of de zogeheten ‘natuurlijke-scheiding-pruiken’. Die bedekken net niet het hele hoofd, maar hebben een opening waar je scheiding valt. De drager kan wat van het eigen haar rond de scheiding naar buiten halen, zodat dat mengt met het haar van de pruik.
Het Haarstuk
Haarstukjes of toupetjes waren vroeger al gauw het mikpunt van spot; talloze filmscènes met toupet-ongelukken zijn er gemaakt. De afgelopen jaren heeft zich een stille revolutie voltrokken. Het haarstuk, op sociale media vaak het ‘hair system’ genoemd, is nog maar moeilijk te onderscheiden van een natuurlijke haardos, zeker als het gaat om een semi-permanente of geplakte toupet. Op Instagram en TikTok staan transformatievideo’s van haarstylisten als Wade Menendez (Wade the Barber) en Erin Elizabeth Taylor en er zijn tutorials om de toupet vakkundig vast te plakken aan de hoofdhuid en te laten aansluiten op het eigen haar. Deze techniek werkt het beste bij mensen die boven op het hoofd kale plekken hebben. Een geplakte toupet kan zes tot acht weken blijven zitten.
De klassieke weave wint terrein. Bij weaven wordt het eigen haar strak tegen de hoofdhuid aan ingevlochten, en daarop worden banen nephaar genaaid. Weaven werd oorspronkelijk vooral door zwarte vrouwen benut, inmiddels is het een breed verspreide techniek. In 2020 postte rapper Lil Nas X een foto op X (voorheen Twitter) waarop te zien was dat ook hij gebruikmaakte van een weave. Veel haarstylisten reageerden enthousiast, anderen gaven toe er ook een te hebben.
Het Getatoeërde haar
Wie een meer permanente oplossing zoekt, kan zijn hoofd laten tatoeëren. Die geeft een optische illusie, geen daadwerkelijke haardos, maar ‘microhaarpigmentatie’ (MHP) kan wel een natuurlijk ogend resultaat geven. Bij MHP worden met een dunne naald realistisch ogende stoppels of kleine haartjes getatoeëerd op de hoofdhuid. Deze behandeling, die ook in sommige ziekenhuizen en cosmetische klinieken wordt aangeboden, kan een uitkomst zijn voor wie gemillimeterd haar heeft en zijn kaler wordende kruin wil camoufleren. Of voor mensen met littekens in het gelaat waar anders haar zou groeien, zoals in de baard of de wenkbrauw. Dit wordt ook wel de stoppeltattoo genoemd.
Een andere manier om met behulp van tatoeëren kale plekken te verhullen, is microbladen. Deze techniek, die oorspronkelijk (veelal) bij vrouwen werd gebruikt om de wenkbrauwen in te vullen, wordt steeds vaker gebruikt in de haargrens. Microbladen werkt door met een speciaal instrument hele kleine sneetjes te maken in de huid, die vervolgens gevuld worden met een pigment. Een verschil tussen microbladen en MHP is dat het pigment dat gebruikt wordt bij microbladen in principe niet permanent is, en bij MHP vaak wel. Het resultaat van microbladen blijft in de regel zo’n twee jaar mooi.
Lees ook
een aflevering
Make-up
Voor het maskeren van kaalheid zijn ook cosmetische oplossingen die je er aan het einde van de dag weer af wast. Haarvezels zijn een product dat bestaat uit 3D-vezels, bijvoorbeeld katoen, en kleurstof. Dit product, dat een beetje een poederige structuur heeft, kun je in het haar spuiten of boven het hoofd schudden om het bestaande haar voller te doen lijken. De vezels hechten zich aan het haar (mits het schoon en droog is), wat de haardos volumineuzer maakt, en het pigment camoufleert de zichtbare stukken hoofdhuid. TikTok staat vol demonstraties en tutorials van hoe je dit product moet gebruiken. Een andere hack voor het maskeren van kale plekken op de hoofdhuid, of het aanvullen van de haargrens is deze plekken simpelweg opvullen met matte oogschaduw in de kleur van je haar. Onder de hashtags #baldspot #hairhack staan op TikTok en Instagram miljoenen video’s van gebruikers die laten zien hoe zo’n simpele truc toch voor een flinke transformatie zorgt.