Nederlandse volleybalsters zitten tegen de wereldtop aan

„Het is heel lang geleden dat we zo dichtbij waren”, zei Celeste Plak een paar minuten na de 3-2 nederlaag tegen Turkije na afloop tegen de NOS. De Nederlandse volleybalsters gingen sterk van start op het olympisch toernooi door de eerste twee sets te winnen tegen de Europees kampioen.

Een kleine sensatie hing in de lucht in de hal van Paris Expo Porte de Versailles, maar Turkije vond de beleving terug en herpakte zich in set drie en vier. In de vijfde set leek Nederland door te drukken toen Plak een lange rally besliste: 9-8. Maar aan de hand van uitblinker Vargas – in Cuba geboren en sinds vorig jaar in Turkse dienst – ging de overwinning naar Turkije: 19-25, 19-25, 25-22, 25-22, 15-13.

Aanvaller Plak was er – net als Anne Buijs – al bij op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016, waar de volleybalsters met een vierde plaats hun beste olympische resultaat ooit behaalden. Na het pijnlijk mislopen van de vorige Spelen, in Tokio, lijkt het Nederlands team steeds dichter bij de toplanden te komen. Vorig jaar werd brons veroverd op het EK en door de achtste plaats op de wereldranglijst werd kwalificatie voor Parijs afgedwongen.

De opvallende afwezige in de Nederlandse selectie is de ervaren spelverdeler Laura Dijkema. Bondscoach Felix Koslowski besloot kort voor de Spelen dat er geen plek was voor de aanvoerder. Bij de Spelen mogen er in plaats van veertien speelsters, maar twaalf en een reserve mee. Dijkema is wel in Parijs, in een begeleidende rol. Ze traint ook mee als aanvoerder buiten de lijnen, zoals ze het zelf noemt.

De nederlaag tegen Turkije levert door de winst van twee sets alsnog een punt op voor Nederland, dat bij deze Spelen nog uitkomt tegen Italië – nummer één van de wereldranglijst – en de Dominicaanse Republiek. De eerste twee landen van de poule gaan door naar de kwartfinale.

Als Nederland derde wordt, zou het nog door kunnen gaan als een van de twee beste nummers drie – er zijn drie poules van vier landen bij deze Spelen. De wedstrijd tegen Turkije kan later nog van grote waarde zijn, geeft Plak twijfelend toe. „Ik ben tevreden, ondanks het verlies.”