Nederlandse universiteiten publiceren voortaan lijst met bijbanen van hoogleraren

De Nederlandse universiteiten maken voortaan de nevenwerkzaamheden van hun hoogleraren openbaar in een gecentraliseerd online register. Dat heeft de landelijke universiteitsvereniging UNL woensdag bekendgemaakt. Bijgevoegd werd de lijst met bijbanen van alle hoogleraren van de veertien academische instellingen in Nederland gepubliceerd.

Volgens de koepelorganisatie is de afgelopen jaren gebleken dat de registratie en publicatie van nevenwerkzaamheden bij universiteiten „niet altijd volledig op orde was”. Voorheen waren de nevenwerkzaamheden alleen te vinden op de persoonlijke pagina’s van de hoogleraren. Volgens de UNL is transparantie een „essentiële voorwaarde voor wetenschappelijke integriteit”. De universiteiten achten het belangrijk dat het „voor anderen helder is op welke informatie wetenschappers zich hebben gebaseerd”.

De afgelopen jaren werden vraagtekens geplaatst bij de bijbanen van verschillende Nederlandse hoogleraren vanwege mogelijke belangenconflicten. Zo onthulde NRC afgelopen jaar hoe een hoogleraar epidemiologie van de Universiteit Maastricht zich via het bedrijf van zijn vrouw liet inhuren door de chemische industrie. Zijn wetenschappelijke studies werden door chemische bedrijven gebruikt om te lobbyen tegen strengere regulering van schadelijke stoffen.


Lees ook
Hoogleraar kluste bij voor chemische industrie, universiteit wist van niks

Isoleerder die purschuim aanbrengt in kruipruimten. In kleine ruimten kan de concentratie van sommige gevaarlijke stoffen, zoals isocyanaten, sterk oplopen.