Nederlandse studenten blijven vaker thuis wonen, betaalbare kamer vinden steeds moeilijker

Studentenwoningen Momenteel wonen zo’n 400.000 Nederlandse studenten uit huis en ruim 350.000 studenten thuis. Slechts 19 procent van de thuiswonenden geeft aan er geen behoefte aan te hebben om het ouderlijk huis te verlaten.
Voor 48 procent van de thuiswonende studenten zijn de hoge kosten – vooral huur – de belangrijkste reden om thuis te blijven wonen.
Voor 48 procent van de thuiswonende studenten zijn de hoge kosten – vooral huur – de belangrijkste reden om thuis te blijven wonen. Foto Ramon van Flymen/ANP

Het aandeel uitwonende Nederlandse studenten is sinds de invoering van het leenstelsel in het studiejaar 2015-2016 gedaald van 53 procent tot 44 procent dit jaar. Dat blijkt uit donderdag verschenen cijfers van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting, van branchevereniging Kences. De daling komt door de eerdere afschaffing van de basisbeurs, waardoor studenten minder geld hebben om de huur van een kamer te kunnen betalen, maar ook door het grote tekort aan kamers. Hierdoor woont een kwart van de 25-jarige studenten nog thuis.

Momenteel wonen zo’n 400.000 Nederlandse studenten buiten hun ouderlijk huis, terwijl ruim 350.000 studenten thuis wonen. Van die laatste groep zou een aanzienlijk deel wel degelijk graag op kamers willen wonen. Voor 48 procent van hen zijn de hoge kosten – vooral huur – de belangrijkste reden om toch thuis te blijven wonen. Zo’n 20 procent geeft aan thuis te wonen omdat ze geen geschikte woonruimte kunnen vinden. Dit woonprobleem heerst vooral in de studentensteden Amsterdam, Delft, Eindhoven, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Den Bosch, Utrecht en Zwolle. Slechts 19 procent van de thuiswonenden zegt er geen behoefte aan te hebben om op kamers te wonen.

Het absolute aantal uitwonende studenten in Nederland is wel toegenomen vergeleken met het studiejaar 2015-2016. Dat komt doordat het aandeel internationale studenten sinds 2015 is gestegen van 9 procent tot 16 procent. Vrijwel alle internationale studenten hebben volgens Kences een studentenwoonruimte nodig als ze in Nederland komen studeren.