Nederlandse stikstofbezwaren leggen miljardenproject in haven van Antwerpen stil

Haven Antwerpen Een miljardenproject in de haven van Antwerpen ligt stil, omdat onduidelijk is welke impact de fabriek zou hebben op het natuurgebied de Brabantse Wal.

Fort De Roovere in natuurgebied de Brabantse Wal.
Fort De Roovere in natuurgebied de Brabantse Wal. Foto ANP

In België beginnen ze de gevolgen van de Nederlandse stikstofcrisis inmiddels ook te voelen. Al jaren zijn veel Nederlandse natuurgebieden te zwaar belast door de neerslag van stikstof, en wordt daardoor minder gebouwd. Nu legt diezelfde problematiek ook bouwprojecten in Vlaanderen lam.

Drie weken geleden legde de Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen de bouw van een grote ethaankraker in de haven van Antwerpen stil. In een ethaankraker wordt ethaan omgezet in ethyleen, de grondstof voor onder meer plastic. Dit zogenoemde Project One is een mega-investering van circa 4 miljard euro van het bedrijf Ineos, het private chemieconcern van de Britse miljardair Jim Ratcliffe.

In de vergunning, zo stelde de rechter, was niet genoeg duidelijk gemaakt welke effecten de stikstofuitstoot van de fabriek zou hebben op het natuurgebied de Brabantse Wal. Dat heuvelachtige, bosrijke gebied ligt in Nederland, in de buurt van Bergen op Zoom – tegen de haven van Antwerpen aan. Omdat het al zwaar te lijden heeft onder stikstofneerslag, is elk grammetje dat daar extra neerdaalt te veel, zo oordeelde de rechter.

Overbruggingskrediet

Voordat de bouw verder kan gaan, moet duidelijk aangetoond worden dat Project One geen nadelige invloed op het gebied zal hebben. Dat is nu niet gebeurd, aldus de rechter. De Vlaamse overheid is bij de vergunningverlening „routinematig en achteloos” te werk gegaan, volgens de uitspraak.

De zaak tegen de vergunning was onder meer aangespannen door de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Zeeland, naast een handvol Belgische natuurorganisaties. Daarmee is Ineos een opvallende zaak. Over de stikstofuitstoot van de fabriek was ook in België al langere tijd veel te doen: net als Nederland kampt Vlaanderen in toenemende mate met een stikstofprobleem. Maar uiteindelijk is het de overbelaste staat van de Nederlandse natuur die de fabriek dreigt te nekken, en tot veel paniek heeft geleid in de Vlaamse politiek.

De potentiële gevolgen van de vernietiging van de vergunning zijn verstrekkend. De Vlaamse regering, die bestaat uit liberalen en christen-democraten, vreest het einde van de fabriek. Het bedrijf, dat na de uitspraak zei „teleurgesteld” te zijn, moet nu beter onderbouwen dat de Nederlandse natuur niet te zwaar wordt belast. Zonder vergunning kunnen banken geen lening verstrekken, waardoor het project in geldnood kan komen. Want: ondanks dat de bouw stilligt, lopen rekeningen door.

Afgelopen week meldde de Vlaamse zakenkrant De Tijd dat Ineos een overbruggingskrediet zoekt van 400 miljoen euro, waarbij de Vlaamse regering voor een groot deel garant zou staan: dit zodat banken tóch geld zouden kunnen verstrekken ondanks de gesneuvelde vergunning.

Andere motieven

Vlaanderen is er veel aan gelegen het project te laten doorgaan. Het is „de investering van de eeuw” volgens de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Voor de Vlaamse regering en de stad Antwerpen is Project One een prestigeproject: in 2019 is er alles aan gedaan om Rotterdam af te troeven als vestigingsplaats voor de nieuwe fabriek. Het gaat om de grootste investering in de haven in tijden. Als het na een groot aantal jaar opeens niet blijkt te lukken om de fabriek te bouwen, straalt dat slecht af op het vestigingsklimaat van heel België, zo is de vrees.


Milieuorganisaties en groene partijen zijn juist vanaf begin af aan kritisch geweest. Waarom wil Ineos een fabriek bouwen voor de grondstof voor plastic, nu de wereld juist naar een circulaire economie toe moet werken? Bovendien stoot een kraker relatief veel CO2 uit, ook al zal die van Ineos een van de meest efficiënte ter wereld zijn – het bedrijf zelf benadrukt vaak dat dit de schoonste ethaankraker ter wereld zal zijn. „Maar het basisverhaal zit gewoon niet goed”, zegt Mieke Schauvliege, parlementariër van Groen in het Vlaamse parlement. „Je moet niet dit soort nieuwe installaties bouwen, maar de oude afbouwen.”

De bezwaren haalden niks uit, en jarenlang bleef het stil omtrent Ineos terwijl de voorbereidingen voor de bouw vorderden. Totdat de tegenstanders het over de stikstofboeg gooiden, de Nederlandse provincies inclusief. Noord-Brabant en Zeeland maakten bezwaar tegen de vergunning, formeel vanwege de stikstofuitstoot die Nederlandse natuurgebieden zou schaden.

De provincies erkennen echter dat zij ook andere motieven hebben voor hun bezwaar. Zeeland wil naar eigen zeggen laten zien dat het „scherp” let op de uitstoot vanuit Antwerpen en niet terugdeinst „juridische paden” in te slaan, zo schrijft de provincie in interne notulen die openbaar zijn gemaakt via de Wet open overheid (Woo). De provincie zegt de zaak ook te zien als drukmiddel richting het Rijk om op te treden tegen projecten over de grens, én laat zij aan milieuorganisaties zien dat ze „deze problematiek” serieus neemt.

Pr-offensief

Ineos is niet het enige Belgische project waar Nederland dwarsligt. Zo ging de provincie Noord-Brabant de afgelopen paar jaar herhaaldelijk in bezwaar tegen uitbreidingen van veehouderijen over de grens, omdat hierdoor meer stikstof zou neerslaan in de provincie.

In Zuid-Limburg is al jaren onvrede over de plannen voor een Belgische biomassacentrale die vlak over de grens gepland staat, in het plaatsje Lieze. De bouwplannen zorgden voor irritatie in Limburg, omdat de provincie vond dat ze hier slecht over was geïnformeerd. De gemeente Eijsden-Margraten, Maastricht en de provincie, vrezen dat verschillende schadelijke stoffen Nederland in zullen waaien – waaronder stikstof.

Daarom is de gemeente Eijsden-Margraten recent naar de Belgische Raad van State gestapt. Overigens geldt dat ook voor een aantal Vlaamse gemeenten: zij maken bezwaar tegen de biomassacentrale, die in Wallonië moet komen, omdat ze vrezen dat ook in Vlaanderen stikstof zal neerslaan.

Ineos werkt inmiddels volgens Vlaamse media aan een nieuwe vergunningsaanvraag, waarbij het de gevolgen voor de natuur beter in kaart brengt. Of de fabriek er uiteindelijk nog komt, is daarmee nog niet zeker. Een mogelijke andere oplossing is door de rechterlijke uitspraak in de kwestie versneld in beeld gekomen: twee partijen in de Vlaamse coalitie willen sinds het Ineos-debacle een stikstofdrempel instellen, waarbij projecten die weinig uitstoten relatief gemakkelijk door zouden kunnen gaan. De christen-democraten zijn hier echter geen fan van, omdat er in dit voorstel een onderscheid gemaakt wordt tussen de uitstoot van landbouw en die van industrie. Dat vindt de partij niet eerlijk.

De regering probeert ondertussen Ineos-topman Ratcliffe zoveel mogelijk gerust te stellen: volgens de VRT is er de afgelopen weken veel contact geweest op het hoogste niveau. Zelf lanceerde Ratcliffe een duidelijk pr-offensief. In een groot interview in De Tijd koppelde hij het schrappen van de vergunning aan een apocalyptisch beeld van een Europa zonder industrie. „Wil het continent überhaupt nog een chemiesector?”