Nederlandse marine volgt opnieuw verdachte Russische schepen

De Nederlandse marine heeft dit weekend zes Russische schepen gevolgd door het Nederlandse gedeelte van de Noordzee, meldt het ministerie van Defensie zondagochtend in een persbericht. De schepen passeerden de zogeheten  Nederlandse Exclusieve Zone (EEZ), meldt Defensie.

Het gaat om drie marineschepen, een olietanker en twee transportschepen. Volgens Defensie, die de Russische schepen volgde met een marineschip en helikopter, waren de schepen van de Middellandse Zee op weg naar een Russische haven.

Uitzonderlijk is dit niet: binnen de EEZ geldt het internationaal afgesproken recht dat (Russische) schepen hier door mogen varen en dit gebeurt dus ook vaker. Toch besloot Defensie om de vaartuigen uit „waakzaamheid” te schaduwen. Zo kan er bij „verdachte handelingen of verstoringen” ingegrepen worden.

Kritieke infrastructuur

Defensie wil met het schaduwen „kritieke infrastructuur” beschermen, aldus het persbericht. „Onze bodem ligt helemaal vol met kabels, gas, internet, en meer”, zegt de commandant op het marineschip tegen Nieuwsuur, dat aanwezig was op het schip. „Daar kun je als kwaadwillende van alles mee doen. En het is mede onze taak om te voorkomen dat iemand het in zijn hoofd haalt om daar iets mee te gaan doen.”

Sinds de oorlog in Oekraïne heeft Rusland meermaals leidingen en kabels in onder meer de Oostzee gesaboteerd. Ook een Nederlandse zeekabel was in 2023 doelwit van een Russisch spionageschip, onthulde NRC januari dit jaar.

Het schaduwen van schepen van landen die geen lid zijn van de NAVO behoort tot een van de vaste en formele taken van de Nederlandse marine en maakt onderdeel uit van de grotere rol die Defensie sinds juli 2023 speelt bij het beschermen van de Noordzee. Eerder schaduwde Defensie bijvoorbeeld het Russische schip Admiraal Vladimirsky – officieel een onderzoeksschip, maar regelmatig in verband gebracht met spionage.


Lees ook

Nederlandse zeekabel doelwit van Russisch spionageschip dat eerder sabotage pleegde in de Oostzee

Olietanker Eagle S (links) in de Golf van Finland bij de Baltische Zee. Ruim een jaar geleden voer het bij Terschelling boven een cruciale zeekabel. „Dit is zonder enige twijfel verdacht.”