Nederlandse ‘fiscalist van de sterren’ aangeklaagd in New York

Aanklacht Volgens de aanklager voerde belastingadviseur Frank B., die onder meer beroemde DJ’s tot zijn klanten rekende, een strategie uit om op onwettige wijze miljoenen dollars aan inkomsten te verbergen voor de Amerikaanse fiscus.
Volgens de aanklager voerde B. een strategie uit om op onwettige wijze voor de Amerikaanse overheid miljoenen dollars aan inkomsten te verbergen.
Volgens de aanklager voerde B. een strategie uit om op onwettige wijze voor de Amerikaanse overheid miljoenen dollars aan inkomsten te verbergen. Foto Erik S. Lesser/EPA

De Nederlandse belastingadviseur Frank B. is in New York aangeklaagd omdat hij meer dan 100 miljoen dollar zou hebben willen verbergen voor de Amerikaanse belastingdienst, de IRS, voor zijn cliënten. Dat heeft een openbare aanklager in Manhattan vrijdag verklaard, meldt persbureau Bloomberg.

De 63-jarige belastingadviseur uit Naarden rekende onder meer de beroemde DJ’s Afrojack en Tiësto tot zijn klantenkring, evenals televisiepresentatoren en fotomodellen, schrijft het ANP. Volgens de aanklager zou zijn betrokkenheid bij belastingfraude meer dan zeven jaar hebben geduurd.

Volgens de aanklager verdienden zijn klanten elk jaar miljoenen dollars. In sommige jaren werden deze klanten Amerikaanse belastingplichtigen, waardoor ze wettelijk verplicht waren om Amerikaanse belastingen te betalen over hun wereldwijde inkomen. Onder deze klanten zijn volgens de aanklager twee internationaal vermaarde DJ’s, die niet bij naam worden genoemd.

Volgens de aanklager voerde B. een strategie uit om op onwettige wijze voor de Amerikaanse overheid miljoenen dollars aan inkomsten te verbergen. Deze inkomsten hadden zijn klanten buiten de Verenigde Staten verdiend gedurende de jaren dat ze Amerikaanse belastingplichtigen waren.

‘Bedrieglijke wijze’

„B., als belastingadviseur van veel vermogende klanten, kende de verantwoordelijkheid die zijn klanten hadden om Amerikaanse belastingen te betalen over hun inkomen, maar hij negeerde deze verplichting en koos ervoor om deze inkomsten op bedrieglijke wijze voor de IRS te verbergen”, aldus de aanklager.

Een Nederlandse advocaat van B., Annabel Vissers, zegt dat haar cliënt gelooft dat hij „handelde binnen alle internationale belastingwetten en belastingverdragen”, schrijft Bloomberg. „Hij werkte in een legaal kader dat belastingverdragen hem verschaften”, aldus de advocaat. „De reden om deze structuren in de eerste plaats op te zetten is om het risico van dubbele belastingen te vermijden.”

B. werd eerder dit jaar in Italië gearresteerd op verzoek van de VS. Hij werd deze week weer in hechtenis genomen na een positief uitleveringsbesluit, aldus de aanklager. Hij is aangeklaagd wegens samenzwering om fraude te plegen tegen de VS en vijf gevallen van medeplichtigheid aan het indienen van vervalste belastingaangiften. Hij kan hier vijf jaar celstraf voor krijgen.