Nederlandse export van bloembollen groeide met ruim 30 procent in vijf jaar

Met de Nederlandse export van bloembollen gaat het goed: in 2022 werd voor ruim een miljard euro aan bloembollen uitgevoerd, blijkt uit een telling die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd. Dat is ruim 30 procent meer dan vijf jaar daarvoor. Binnen tien jaar is de landbouwgrond die in Nederland wordt gebruikt voor bloembollen met 21 procent toegenomen, naar ruim 28 duizend hectare in 2023.

Niet iedereen in de omgeving van de bollenvelden is daar blij mee, want het gebruik van pesticiden ligt in de bloem(bollen)teelt vele malen hoger dan in de voedselproductie. Europese plannen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw te reduceren, werden in februari van tafel geveegd. Wel is het gebruik van pesticiden in de bloembollenteelt over het laatste decennium iets afgenomen, blijkt uit cijfers van het CBS. De populariteit van de tulp en de lelie nam toe. Vooral de lelieteelt gebruikt uitzonderlijk veel bestrijdingsmiddelen vergeleken met andere bloembollen.


Lees ook
Vooral de lelieteelt gebruikt veel bestrijdingsmiddelen, wat weerstand opwekt vanuit de omgeving

OBS De Singelier met op de voorgrond de landbouwgronden waar lelie teelt zou plaats vinden.Er zijn meer dan veertig soorten gifstoffen in de lucht gemeten.

De bloembollenteelt groeit al sinds de jaren tachtig, hoewel het aantal gespecialiseerde telers afgelopen decennium juist afneemt. Steeds meer boeren telen bloembollen als bijverdienste. Het succes van de bloembol gaat niet op voor bloemen en planten in het algemeen: de export daarvan stagneerde de afgelopen jaren juist door inflatie en de energiecrisis.