N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag publiceerde. Daarmee komt Nederland in een recessie terecht, omdat nu al twee opeenvolgende kwartalen sprake is van een krimp.
In het eerste kwartaal van dit jaar was de economie ook al met 0,7 procent gekrompen ten opzichte van het laatste kwartaal van afgelopen jaar. Het CBS zoekt de oorzaak van de krimp vooral in de dalende export en de verminderde uitgaven van huishoudens. Tegelijk importeerde Nederland juist meer goederen. Consumenten zouden voorzichtiger zijn vanwege de prijsstijgingen voor boodschappen en energie. Zo kochten huishoudens 1,6 procent minder dan in het eerste kwartaal.
Energiesector profiteert
De sectoren die het meest bijdroegen aan de economische terugval waren de horeca, de handel, vervoer en opslag. Energiebedrijven profiteerden dan weer door de hoge prijzen, en droegen positief bij aan de economie. Nederlandse bedrijven investeerden dit kwartaal wel meer dan begin dit jaar. Die investeringen werden vooral gedaan in vervoersmiddelen en machines. Ook de overheid gaf 0,7 procent meer uit. Woninginvesteringen liepen dan weer terug vanwege de hogere rentes in de bouwsector.
Het aantal vacatures in Nederland nam volgens het CBS iets af, en het aantal werkloze mensen ook. Wel groeide het aantal banen licht met 7.000. CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen spreekt van 122 vacatures per 100 werklozen. „De arbeidsmarkt is daarmee even krap als in de de vorige twee kwartalen.”
De huidige toestand van de Nederlandse economie stemt niet overeen met die van omliggende landen. Zo hebben België en Frankrijk te maken met groei en stagneerde de Duitse economie. Volgens Van Mulligen herstelde de Nederlandse economie een stuk sneller van de pandemie dan de rest van Europa.