Nederlandse economie groeide het afgelopen kwartaal weer, recessie afgewend

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 1 procent gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van 2024. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van een voorlopige raming. Een recessie – waarvan sprake is bij krimp in twee opeenvolgende kwartalen – is daarmee voorlopig afgewend. In de eerste drie maanden van dit jaar kromp de economie namelijk met 0,5 procent.

Dat die daling van het bruto binnenlands product (bbp) zich niet heeft doorgezet, is volgens het CBS vooral te danken aan de export van goederen. Die nam met 1,3 procent toe ten opzichte van het eerste kwartaal. Nederland verkocht vooral meer chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines en apparaten aan andere landen. De import van goederen en diensten nam met 0,4 procent toe. Het handelsoverschot dat daardoor is ontstaan, is volgens het statistiekbureau een van de belangrijkste aanjagers van de economische groei in het tweede kwartaal.

Het CBS dicht de toename van de export en het handelsoverschot toe aan de groei van de industriële sector (ruim 3 procent), die in het eerste kwartaal nog kromp. Daarnaast droegen de investeringen in onder meer vervoersmiddelen en woningen positief bij aan de groei van het bbp.

De consumptie van huishoudens vertoonde wel een daling van 1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder; zij gaven minder uit aan voedings- en genotmiddelen, horeca en energie.

Voorloper in Europa

Sinds de Nederlandse economie halverwege 2020 een dieptepunt bereikte, heeft de economie zich krachtig hersteld. Het bbp vertoonde tot het tweede kwartaal van 2022 een sterk stijgende lijn. Daarna volgden twee jaren van lichte economische krimp en stagnatie. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2023 was de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal 0,8 procent groter.

Waar Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar nog achterbleef bij de economische groei in andere landen, loopt Nederland nu voorop. De economie van de gehele Europese Unie groeide het afgelopen kwartaal slechts met 0,3 procent ten opzichte van de drie maanden daarvoor. Het bbp van Duitsland daalde met 0,1 procent, Frankrijk zag een groei van 0,3 procent en België van 0,2 procent.

Het CBS heeft deze cijfers gebaseerd op een voorlopige berekening, op basis van de informatie die op dit moment beschikbaar is. Het statistiekbureau maakt ook een tweede berekening van de economische groei in Nederland, die wordt op maandag 23 september bekendgemaakt.

Minister van Economische Zaken Dick Beljaarts (PVV) reageerde tegenover persbureau ANP woensdag terughoudend op de cijfers en waarschuwt dat de Nederlandse economie het komende kwartaal onder druk staat. Hij wijst onder meer op de toenemende vergrijzing en een gebrek aan personeel, woningen en ruimte op het stroomnet. De arbeidsproductiviteit moet volgens Beljaarts omhoog: dezelfde hoeveelheid mensen zal in de toekomst meer werk moeten verrichten.