Nederlanders zitten de meeste uren op een dag van alle Europese landen

Nergens in Europa zitten mensen meer uren op een dag dan in Nederland. Met een gemiddelde van maar liefst 8,9 zittende uren per dag in 2022 zijn Nederlanders Europees kampioen zitten, schrijft onderzoeksbureau TNO in een dinsdag gepubliceerd rapport. Dat zitten gebeurt vooral op het werk (gemiddeld 4,5 uur per dag), maar ook in de vrije tijd (3,4 uur) en in het woon-werkverkeer (1 uur). In totaal zit ruim een kwart van de Nederlandse bevolking meer dan 8,5 uur per dag, tegenover een Europees gemiddelde van 11 procent.

Volgens het onderzoeksbureau zijn er wel grote verschillen tussen beroepen en sectoren: financieel specialisten en economen, juristen en software- en applicatieontwikkelaars zitten met 7,3 uur per dag gemiddeld het meest op hun werk. Het zijn dan ook de sectoren financieel (7 uur), ICT (6,8 uur) en bestuur (6,5 uur) die bovenaan de lijst staan. Mensen die in de horeca werken zitten gemiddeld het minst tijdens hun werk, slechts 1,3 uur per dag. Zij worden gevolgd door medewerkers in de sectoren landbouw (3,2 uur) en handel (3,4 uur). In totaal zit bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking meer dan 6 uur per dag tijdens hun werk, en dat is nog los van zituren thuis.

Al sinds 2015 brengen werkenden steeds meer uren onder werktijd zittend door, een ontwikkeling die door de coronapandemie een nieuwe impuls kreeg. Dat is zorgelijk, want uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat langdurig zitten een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengt. „Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten en weinig bewegen, hebben 74 procent meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten en erg veel bewegen”, staat in het TNO-rapport. Ook verhoogt zitten de kans op vroegtijdig overlijden en brengt het een verhoogd risico op het krijgen diabetes type II, een depressie en verschillende soorten kanker met zich mee.


Lees ook
‘Lang en lui zitten is dodelijk’ zou op elke makkelijke stoel moeten staan, vindt deze verslavingsarts

‘Lang en lui zitten is dodelijk’ zou op elke makkelijke stoel moeten staan, vindt deze verslavingsarts