Dat is even schrikken. Na het nieuws van vanochtend, dat de Nederlander Hein Schumacher onverwacht stopt als topman van Unilever, deden beleggers het aandeel van het levensmiddelenconcern van de hand. Het aandeel verloor zo’n 3 procent, hoewel het daarna weer wat opkrabbelde.
Naar de redenen van het vertrek blijft het gissen. Op 13 februari nog presenteerde het bedrijf jaarcijfers. Toen waren er geen aanwijzingen voor een leiderschapswissel. Wel werd bekend dat de ijsjesdivisie, bekend van merken als Ola en Ben & Jerry’s, via een beursgang verzelfstandigt. Die divisie krijgt een hoofdkantoor in Nederland.
De jaarcijfers waren niet onverdeeld positief. De omzet steeg weliswaar met 1,9 procent naar bijna 61 miljard euro, maar de verkoop van producten bleef met een stijging van 4,2 procent achter bij de verwachtingen, schreef collega Jorg Leijten hierover. De nettowinst lag met 6,4 miljard euro ruim 10 procent lager dan in 2023. Oorzaak van de achterblijvende verkopen is volgens topman Hein Schumacher te vinden in de teruglopende uitgaven door consumenten.
In het persbericht over Schumachers vertrek wordt de Nederlander door president-commissaris Ian Meakins bedankt voor het „herijken” van de strategie en voor de „focus” en „discipline” die hij heeft gebracht. Wel zegt Meakins dat het concern „nog veel verder moet gaan” in het leveren van „topresultaten”. Schumachers opvolger wordt huidig financieel bestuurder Fernando Fernandez.
Hellmann’s, een merk van Unilever, in de schappen in New York Foto Reuters/Andrew Kelly
Massadonor en influencer Jonathan Meijer moet per direct YouTubefilmpjes verwijderen waarin hij ongewenst contact zoekt met zijn donorkinderen en uitlatingen doet over hun ouders. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag geoordeeld. Meijer, die op grote schaal sperma doneerde en mogelijk duizenden donorkinderen heeft, werd vorige maand aangeklaagd door sommige ouders van zijn donorkinderen. Hij zou ongewenst contact met hen zoeken via zijn YouTubekanaal en ze via die weg proberen te beïnvloeden.
Het kort geding dinsdag draaide om de vraag of de spermadonor te ver ging met die video’s. Donorcontracten schrijven voor dat donoren niet zomaar contact mogen leggen met de kinderen, daarvoor is toestemming van de ouders nodig. De rechter oordeelde dat Meijer de donorovereenkomst heeft geschonden en legt hem op sommige video’s te verwijderen, bijvoorbeeld filmpjes waarin hij spreekt over het contact tussen hemzelf, de donorkinderen en hun ouders.
Meijer mag video’s die niet de kinderen of hun ouders adresseren, wel blijven posten op zijn kanaal. Dat valt volgens de rechter onder vrijheid van meningsuiting. Wel gaf de rechtbank de omstreden massadonor een morele tik op de vingers: het zou Meijer „sieren” als hij terughoudend zou zijn in zijn video’s met „extreme” boodschappen aan zijn donorkinderen.
Netflix-documentaire
Tussen 2007 en 2019 doneerde Meijer, die internationaal bekend werd door de Netflix-documentaire The Man with 1.000 Kids, zijn sperma via officiële spermabanken en onofficiële wereldwijde fora en websites. Hoe vaak hij doneerde en waar precies, is niet bekend. Zelf zegt Meijer dat hij 550 kinderen heeft, in de documentaire ligt de schatting zelfs rond de drieduizend.
Naar aanleiding van deze documentaire liet Meijer zich door diverse nationale en internationale media interviewen. Op zijn YouTube-kanaal plaatste hij vervolgens video’s waarin hij zich negatief uitliet over ouders die meewerkten aan de documentaire. Een van die ouders spande daarom samen met Stichting Donorkind het kort geding aan.
Lees ook
‘Massadonor’ weer voor de rechter, nu voor ongewenst benaderen van z’n duizenden donorkinderen via YouTube
De rechtbank van Amsterdam heeft dinsdag twee maanden gevangenisstraf opgelegd aan een pro-Palestijnse demonstrant, vanwege geweldpleging tijdens een protest bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) in mei vorig jaar. Dat melden persbureau ANP en de Amsterdamse stadsomroep AT5 vanuit de rechtbank. Het gaat om Simone Z., een 24-jarige internationale student uit China.
Het Openbaar Ministerie had vier maanden geëist tegen Z. vanwege het gooien van een stok die als speer gebruikt is tijdens de bezetting van de Roeterseilandcampus van de UvA. Ook is Z. op een shovel geklommen die werd ingezet om de bezetting te ontruimen. Z. was zelf niet aanwezig bij de zitting dinsdag, volgens haar advocaat vanwege mentale problemen.
In een tweede zaak heeft demonstrant Joaquin L. zestig uur taakstraf opgelegd gekregen. Tegen L. was twee maanden cel geëist, waarvan een voorwaardelijk, vanwege openlijke geweldpleging. Volgens het OM gooide L. flessen met onbekende vloeistof naar een of meerder ME’ers. L. heeft bekend de flessen gegooid te hebben en heeft spijt getoond.
Een derde verdachte, Peike S., is vrijgesproken. Tegen de verdachte was twee maanden gevangenisstraf geëist. S. zou onder meer met ballonnen hebben gegooid naar ME’ers. Volgens de rechter was er onvoldoende bewijs. De verdachte pleitte in de rechtbank voor zijn onschuld: „Ik heb helemaal niks gegooid. Ik was daar puur om de situatie in Gaza. Ik heb vredig gedemonstreerd.”
Lees ook
Opluchting en vastberadenheid bij pro-Palestina activisten bij het Maagdenhuis
Wanneer je in Colombia aan het graf staat van je moeder en je moet aan Derk Bolt denken, dan is er toch iets grondig misgegaan. Marthainès de Vries, een van de geadopteerde mensen die door Spoorloos aan de verkeerde familie werd gekoppeld, was de afgelopen dagen in Colombia om voor het eerst haar echte biologische familie te ontmoeten. Door de mismatch van Spoorloos kwam ze te laat: haar ouders waren overleden.
En op het kerkhof dacht ze dus aan presentator Derk Bolt en diens beruchte uitspraak uit 2022. Hij zei toen dat Spoorloos geen blaam trof bij de mismatches omdat „foutmarges” er nu eenmaal bij horen. Shit happens. De Vries: „Toen ik bij het graf stond dacht ik: „Dit is dus het gevolg van een foutmarge.” Ze zakte in elkaar: „Je wordt boos, je bent verdrietig en het doet zoveel pijn.”
Ze keerde maandag terug in talkshow Eva (NPO 1) om over de hereniging te vertellen en over het einde van Spoorloos. KRO-NCRV beloofde vrijdag dat het omstreden programma niet meer terugkeert op tv. De Vries zei dat het nooit haar intentie was om het programma te laten ophouden maar dat dit wel onvermijdelijk was. Verder wees ze erop dat het einde van Spoorloos niet veel oplost voor de slachtoffers. Haar herenigingswerker Fiona Teggatz vreest zelfs dat het verdwijnen van Spoorloos nader onderzoek in de weg gaat zitten. Zij wil dat alle 841 matches uit Spoorloos opnieuw tegen het licht worden gehouden.
Derk Bolt heeft zich volledig gedistantieerd van de mismatches. De foutmarge in zijn uitspraken is nog steeds groot. Ik vermoed dat KRO-NCRV daar flink voor zal moeten betalen.
Maandag was ook de derde verjaardag van de oorlog in Oekraïne. Het Achtuurjournaal (NPO 1) had een strijdbare reportage over een groep vrouwen in de stad Boetsja die met oude wapens uit de Tweede Wereldoorlog ’s nachts Russische drones uit de lucht schieten. Ze noemen zich de Heksen van Boetsja.
Jelle Brandt Corstius trekt in zijn nieuwe VPRO-reisserie Van Moskou tot Maidan (zondag, NPO 2) door het land in oorlog. In de eerste aflevering buigt hij zich over het dilemma van alle Oekraïense weerbare mannen: vechten of vluchten. Ze moeten verplicht in militaire dienst, maar sommigen willen liever niet sneuvelen en proberen het land uit te komen of onder te duiken. Een vrouwelijke grenswachter bij de grens met Roemenië probeert ze tegen te houden. Ze vindt vluchten laf: „Als een dolle buurman inbreekt en de vader vlucht door het raam, dan klopt dat niet.” Na drie jaar oorlog heeft het leger iedere man hard nodig dus worden onderduikers actief opgespoord. Ook de Oekraïense collega met wie Brandt Corstius de serie maakt, wordt bij een controle uit zijn auto gehaald en naar het front gestuurd.
Brandt Corstius wil meer over de achtergrond van Oekraïne vertellen, de geschiedenis en de cultuur, maar in de eerste aflevering komt hij daar nog niet aan toe: het gaat alleen maar over de oorlog. Onontkoombaar waarschijnlijk, maar daardoor onderscheidt zijn programma zich te weinig van de vele andere reportages over Oekraïne.
De wakkere Bram Vermeulen is met Frontlinie (zondag, NPO 2) al bezig met de volgende Europese oorlog. Volgens hem staat Kosovo op springen. De piepkleine republiek ontstond uit de Joegoslavische Burgeroorlog (1991-1999), maar buurland Servië, vriend van Rusland, wil het graag terug hebben. Servische terroristen plegen alvast aanslagen. Wat gebeurt er als president Trump de Amerikaanse troepen terugtrekt uit Kosovo? Vermeulen maakt er een voorbeeldige reportage over, die tegelijk nogal verontrustend is – er zijn wel meer regio’s buiten Oekraïne te bedenken waar de draai in de Amerikaanse buitenlandse politiek voor onrust zorgt. Trump bezorgt Bram Vermeulen nog voor jaren werk.