De Dienst Terugkeer en Vertrek heeft donderdag drie Nigeriaanse kinderen en hun moeder op het vliegtuig naar Nigeria gezet. Dat meldt ChildSupporto, een stichting die het gezin de afgelopen tijd bijstond. Het is volgens de stichting de eerste keer dat Nederland zogenoemde ‘gewortelde’ kinderen uitzet sinds het kabinet-Rutte III in 2019 het kinderpardon afschafte.
Het gaat om Lydia Imuse en haar kinderen Rejoice (7), Sarah (11) en Isaac (16). De moeder en de twee oudste kinderen woonden ruim acht jaar in een asielzoekerscentrum in Emmen; de jongste werd daar geboren.
Kinderen van asielzoekers gelden als „geworteld” wanneer zij langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Onder het in 2013 ingestelde kinderpardon mochten zij blijven, omdat uitzetting na zoveel jaar in Nederland inhumaan zou zijn.
Niet meer nodig
In 2019 trok het derde kabinet-Rutte het kinderpardon echter weer in. 569 kinderen kregen nog een verblijfsvergunning, maar daarna hield het op. Volgens VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, destijds de coalitiepartijen, was een kinderpardon niet meer nodig, omdat extra geld voor immigratiedienst IND zou zorgen voor snellere asielprocedures. Schrijnende gevallen, waarin kinderen na meer dan vijf jaar in Nederland toch werden uitgezet, zouden niet meer voorkomen.
Anno 2025 blijkt daar weinig van terechtgekomen. Op dit moment wachten 420 kinderen in Nederland meer dan vijf jaar op een beslissing in hun asielprocedure, schrijft Trouw.
Zo ook de kinderen van het gezin Imuse. Woensdag kregen zij te horen dat hun asielaanvraag definitief was afgewezen, aldus ChildSupporto. Er loopt nog een hoger beroep bij de Raad van State, maar dat mag het gezin niet in Nederland afwachten. Volgens de stichting zijn de kinderen „niet in de gelegenheid gesteld om afscheid te nemen van hun vrienden en vriendinnen”.
Lees ook
Al bijna een maand een continue kerkdienst, zodat dit Oezbeekse gezin niet uitgezet kan worden
