Nederland vraagt Sierra Leone formeel om uitlevering van voor cocaïnesmokkel veroordeelde ‘Bolle Jos’

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag Sierra Leone formeel om de uitlevering gevraagd van Jos Leijdekkers. Dat heeft minister van justitie David van Weel (VVD) via een bericht op X bekendgemaakt, nadat het AD en Follow the Money bijna twee weken geleden hadden onthuld dat Leijdekkers zich in dat West-Afrikaanse land schuilhoudt.

De 33-jarige Brabander Leijdekkers, alias Bolle Jos, staat al enkele jaren internationaal gesignaleerd. Vorig jaar is hij door de rechtbank Rotterdam bij verstek veroordeeld tot 24 jaar cel voor grootschalige cocaïnesmokkel en het voorbereiden van een niet-uitgevoerde liquidatie. Ook in België is Leijdekkers bij verstek veroordeeld en daar lopen nog twee strafzaken tegen hem.

Van Weel hoopt „op snelle actie van de autoriteiten in Sierra Leone in dit gevecht tegen internationale ondermijnende criminaliteit”. Eerder meldde Frace Radio Internationaal op basis van een wekelijkse persbijeenkomst van de politie in Sierra Leone dat Leijdekkers „vooralsnog” niet is gevonden. De politie zou een klopjacht zijn begonnen naar Leijdekkers.

Tijdens dezelfde bijeenkomst zou de politie hebben gemeld dat er geen contact is geweest met de Nederlandse autoriteiten over Leijdekkers en diens aanwezigheid in Sierra Leone. Woordvoerders van het OM en het ministerie van Justitie en Veiligheid willen niet reageren op vragen.

Moeizaam

Informeel vertellen bronnen dat Nederland wel degelijk contact had met Sierra Leone over de arrestatie van Leijdekkers. Het geeft aan hoe moeizaam de communicatie tussen de landen verloopt. In de eerste publicatie over het verblijf van Leijdekkers in Sierra Leone verklaarde een OM-woordvoerder dat opsporingsinstanties al sinds de zomer van 2024 weten dat Leijdekkers daar verblijft.

Op de vraag wat sindsdien is gedaan om de meestgezochte crimineel van Nederland aan te houden en uitgeleverd te krijgen, willen woordvoerders niets zeggen. Bronnen die anoniem willen blijven vertellen dat het in dit soort situaties heel moeilijk in te schatten is wanneer en met wie gevoelige opsporingsinformatie kan worden gedeeld. Dat heeft te maken met de zweem van corruptie die rond het verblijf van Leijdekkers in Sierra Leone hangt. De Brabander zou persoonlijk contact hebben met president Julius Maada Bio. Foto’s van Leijdekkers met de dochter van de president lijken dat te bevestigen. Politieke rivalen van Maada Bio beschuldigen het staatshoofd van corruptie.

Nederland onderhoudt formeel geen relaties met Sierra Leone: het heeft in het West-Afrikaanse land geen ambassade of consulaat en ook geen verdrag voor juridische samenwerking met het land. Dat maakt uitlevering van een verdachte in een gevoelige zaak als deze op voorhand veel ingewikkelder dan normaal.


Lees ook

Wat doet Bolle Jos in Sierra Leone? West-Afrika als nieuwe pleisterplaats van de internationale cocaïnemaffia

Leden van de Sierra Leone National Drugs Enforcement Agency verbranden drugs in Freetown. Het land heeft vanwege drugsmisbruik een nationale noodtoestand uitgeroepen.