Nederland voert beslisstop in voor Syrische asielaanvragen

Het Nederlandse kabinet voert een beslisstop van zes maanden in voor asielaanvragen van Syriërs. Dat heeft minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) maandagavond laten weten op X. Eerder op maandag namen onder andere Duitsland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden en Denemarken soortgelijke maatregelen richting Syrische asielzoekers.

Een beslisstop houdt in dat asielaanvragen wel kunnen worden ingediend, maar een halfjaar lang niet in behandeling worden genomen. Daardoor blijven Syriërs langer in onzekerheid over of zij wel of niet in Nederland mogen blijven. Syriërs die nu hier zijn hoeven zolang de beslisstop geldt niet te vertrekken. Dat geldt ook voor mensen wier aanvraag is afgewezen.

Roep uit de politiek

Eerder op de dag pleitten politici van de VVD en BBB al voor een beslisstop voor Syrische asielzoekers. Dit vanwege de onduidelijkheid van de situatie in het land, maar ook uit angst dat Assad-aanhangers zouden proberen de wijk naar Nederland te nemen. PVV-leider Geert Wilders pleitte juist voor het terugsturen van in Nederland aanwezige Syriërs en het invoeren van een volledige asielstop voor mensen uit dat land, in strijd met internationale verdragen.

Afgelopen weekend nam rebellenbeweging Hayat Tahrir al-Sham (HTS) grote delen van Syrië in, waarop president Bashar al-Assad naar Rusland vluchtte. Er is volgens minister Faber zoveel onduidelijk over de huidige en toekomstige toestand in het land dat asielaanvragen niet zorgvuldig beoordeeld kunnen worden. Als dit in de toekomst duidelijker is, kan opnieuw gekeken worden naar het in behandeling nemen van zulke aanvragen. Faber wil dat er volgend jaar een nieuw advies komt voor de veiligheidssituatie in Syrië.

De beslisstop geldt nu alleen voor Syriërs. In het regeerprogramma heeft het kabinet-Schoof aangegeven naar een algehele beslisstop voor alle asielzoekers te streven, als onderdeel van het eerder door Faber aangekondigde „strengste asielregime ooit”. Dit is tot op heden nog niet gerealiseerd.


Lees ook

Italië en EU vragen zich nu af: wat te doen met de Syrische vluchtelingen?

Italië vreest een nieuwe vluchtelingenstroom via de Middellandse Zee.