Nederland stemt in EU tegen natuurherstelwet na aangenomen Kamermotie

Nederland gaat in de Raad van de Europese Unie tegen de Europese Natuurherstelverordening stemmen. Dat schrijft demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet was eerst van plan voor te stemmen, maar een aangenomen motie van Caroline van der Plas (BBB) en Rosanne Hertzberger (NSC) heeft daar verandering in gebracht.

De natuurwet verplicht EU-lidstaten om plannen te maken om hun natuur in goede staat te herstellen. Dat levert grote verplichtingen op, bleek begin deze maand uit onderzoek: de kosten voor Nederland kunnen tot 2050 rond de 76 miljard euro bedragen. Maar de opbrengsten zouden met meer dan 129 miljard euro nog groter zijn, bijvoorbeeld doordat kosten voor zorg en waterzuivering lager zouden uitvallen.

Stemverklaring

Het kabinet was kritisch op de EU-wet, schrijft Van der Wal, maar wilde in eerste instantie toch voor stemmen. In onderhandelingen is de wet namelijk al aangepast aan Nederlandse wensen, en het kabinet wil zich „een betrouwbare onderhandelingspartner tonen, ook voor onderhandelingen in de toekomst”.

Nu voert het kabinet de motie uit door tegen te stemmen, maar wel met een stemverklaring waarin „erkenning zal worden gegeven voor de mate waarin aan Nederland tegemoet is gekomen”. Bedankt voor jullie toegeeflijkheid, maar we stemmen toch tegen, zal het kabinet dus zeggen in Europa.

Waarschijnlijk wordt de wet ook zonder Nederlandse steun aangenomen. De Kamer wilde ook dat het kabinet een „blokkerende minderheid” zocht bij de Europese stemming, maar daar schrijft Van der Wal niets over. Naar verwachting is de stemming op 12 april.


Lees ook
‘Gaat Nederland nog verder op slot?’ en zes andere vragen over de omstreden Europese natuurherstelwet

De <strong>Deurnse Peel</strong>, hier in juli vorig jaar, is een van de gebieden waar veel discussie is over de mogelijkheden voor natuurherstel en beter waterbeheer.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/03/nederland-stemt-in-eu-tegen-natuurherstelwet-na-aangenomen-kamermotie.jpg”><br />
</a></p>
<h2 class=Geen inhoudelijk debat

Opvallend was dat Van der Wal in haar rol als Tweede Kamerlid voor de motie van BBB en NSC heeft gestemd, en daarmee tegen haar eigen standpunt als minister. „Omdat dit een fractiebesluit is en ik met de fractie meestem”, zei ze achteraf.

De Kamer heeft overigens nog niet inhoudelijk gedebatteerd over de EU-wet. Twee weken geleden ondervroeg Van der Plas de minister wel over het onderzoek naar de kosten van de wet, dat Van der Wal volgens de BBB-leider niet op tijd met de Kamer had gedeeld. In dat debat diende Van der Plas de motie in. „Deze motie is dus ontijdig”, zei Pieter Grinwis (ChristenUnie).


Lees ook
Kamermeerderheid wil dat Nederland Natuurherstelwet probeert te blokkeren

Demissionair VVD-minister <strong>Christianne van der Wal</strong> (Natuur en Stikstof) op het Binnenhof in Den Haag. Als VVD-fractielid stemde ze mee tegen de Natuurherstelwet en daarmee in feite tegen haar eigen beleid. Foto Robin Utrecht” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/03/nederland-stemt-in-eu-tegen-natuurherstelwet-na-aangenomen-kamermotie-1.jpg”><br />
</a></p>
<p><dmt-util-bar article=