Nederland geeft roofkunst terug: ‘Werken hadden nooit in Nederland moeten zijn’

Teruggave roofkunst Bijna vijfhonderd stuks roofkunst worden op verzoek van Indonesië en Sri Lanka teruggegeven.
Een deel van de roofkunst die teruggegeven wordt aan de herkomstlanden bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum.
Een deel van de roofkunst die teruggegeven wordt aan de herkomstlanden bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum. Foto Koen van Weel/ANP

De Nederlandse regering gaat 478 kunstwerken teruggeven aan Indonesië en Sri Lanka. Dat bevestigt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Media (OCW) donderdag na berichtgeving van Trouw. Het gaat goeddeels om waardevolle en cultureel significante kunst die tijdens de koloniale periode is geroofd of afgenomen van de lokale bevolking. Het is een „historisch moment”, aldus Staatssecretaris Gunay Uslu (D66, Cultuur en Media), waarin objecten worden teruggegeven die „nooit in Nederland hadden moeten zijn”.

Het gaat onder meer om de Indonesische Lombokschat — een grote hoeveelheid edelstenen en goud en zilver die door Nederlands-Indische troepen in 1894 zijn geroofd uit een paleis op het eiland. In 1977 werd al een deel van de schat teruggegeven aan Indonesië. Een ander belangrijk stuk dat wordt overhandigd is het Sri Lankaanse Kanon van Kandy, een ornamenteel kanon dat in 1765 werd veroverd door VOC-troepen. Ook een ceremoniële degen bezet met 138 diamanten wordt teruggegeven aan Sri Lanka.

Uslu volgt met de teruggave de eerste aanbevelingen op van de commissie Koloniale Collecties, die de overheid sinds 2022 adviseert op het gebied van verzoeken tot teruggave door landen van herkomst. Uslu wijst erop dat het niet alleen gaat om de teruggave van de roofkunst: „We starten juist een periode waarin we intensiever gaan samenwerken met Indonesië en Sri Lanka. Bijvoorbeeld op het gebied van collectieonderzoek, presentatie en uitwisseling van museumprofessionals.” Op dit moment bevinden de werken zich in het Rijksmuseum en het Nationaal Museum van Wereldculturen, op 10 juli vindt de officiële overdracht plaats.

Naar schatting heeft Nederland zo’n 300.000 koloniale voorwerpen in de rijkscollectie. In 2020 ontving het kabinet al het advies van de Raad voor Cultuur om de stukken onvoorwaardelijk terug te geven wanneer een herkomstland daartoe verzoekt. Dat gebeurt nog lang niet altijd. Indonesië stuurde in 2022 een lange lijst met museumobjecten die door de Nederlandse koloniale bezetter uit het land zijn gehaald. Het gaat niet alleen om kunst. Zo heeft het Leidse natuurhistorisch museum Naturalis de Javamens in de collectie, een set fossielen die in 1891 is opgegraven door de Nederlandse wetenschapper Eugène Dubois en een belangrijke schakel vormt tussen de moderne mens en de aapachtigen waarvan die afstamt. Indonesië wil de fossielen terug, Nederland maakt nog geen aanstalten.