Nederland alweer uit recessie na economische groei van 0,3 procent in afgelopen kwartaal

Nederland is alweer uit de recessie waar het korte tijd in verkeerde. Het afgelopen kwartaal groeide de economie met 0,3 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor, zo becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De groei komt nadat het bruto binnenlands product (bbp) drie maanden op rij daalde. In heel 2023 groeide de economie met zo’n 0,1 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is alsnog lager dan in 2021 en 2022, waarin het bbp respectievelijk met ruim 6 en 4 procent groeide.

De stijging in het afgelopen kwartaal komt met name doordat consumenten meer geld uitgaven: zo’n 1,8 procent meer ten opzichte van het kwartaal ervoor. Mensen gaven meer uit aan „duurzame goederen” en diensten, aldus het CBS. Aan eten en drinken gaven Nederlanders juist minder geld uit. Ook bedrijfstakken als cultuur, recreatie, landbouw, visserij en industrie groeiden.

„Afgezien van na een aantal coronakwartalen, is dit de grootste groei van de consumptie die we in tijden hebben gezien”, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen tegen persbureau ANP. Dat komt hoofdzakelijk door de huidige arbeidsmarkt. De werkloosheid is laag. Het aantal banen nam vorig kwartaal bovendien met zo’n 45.000 toe, waardoor burgers meer geld konden uitgeven. Ook de stijging van de lonen en de dalende inflatie leidde tot hogere consumptie.


Lees ook
Hoe definieer je een recessie? In de Verenigde Staten kijken ze daar anders tegenaan dan in Nederland

<strong>Het sorteercentrum</strong> van Amazon bij Schiphol.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/nederland-alweer-uit-recessie-na-economische-groei-van-03-procent-in-afgelopen-kwartaal.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=