NAVO-top in 2025 in Den Haag: ‘Alles wordt uit de kast gehaald’

De aankomende NAVO-top, die van 24 tot 26 juni 2025 door Nederland wordt georganiseerd, wordt gehouden in Den Haag. Dat hebben demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) en de Haagse burgemeester Jan van Zanen vrijdag bekendgemaakt. Den Haag kreeg de voorkeur boven andere gegadigden, zoals Rotterdam, Apeldoorn en Maastricht.

Het driedaagse evenement, waarvoor ruim zesduizend mensen werden uitgenodigd (onder wie 45 regeringsleiders en ministers van Defensie), wordt gehouden in en rond het World Forum, aan de Johan de Wittlaan in de Internationale Zone. De geschatte kosten worden begroot op 95 miljoen euro – een bedrag dat het demissionaire kabinet al heeft ingeboekt.

‘Hermetisch afgesloten’

Daarmee vallen de kosten bijna twee keer hoger uit dan de laatste grote, internationale conferentie in Nederland, de Nuclear Security Summit van 2014. Volgens minister Bruins Slot is dat niet alleen te verklaren door de grote omvang en duur van het evenement, maar ook door de zeer strenge veiligheidsmaatregelen die worden getroffen vanwege de spanningen rond de oorlog in Oekraïne. Al tijdens de voorbereidingen van de NAVO-top wordt het gebied rond het World Forum „hermetisch afgesloten”, zo zei burgemeester Van Zanen: „Er zal natuurlijk overlast zijn, maar die proberen we zo gering mogelijk te maken. Dit is een nationaal evenement, waarbij alles uit de kast wordt gehaald.”

Hoewel Nederland NAVO-lid is van het eerste uur, is het voor het eerst sinds het 75-jarige bestaan van het bondgenootschap dat het de top organiseert.


Lees ook
De NAVO wil klaar zijn voor de oorlog

Nederlandse eenheden steken de IJssel over op weg naar Litouwen.