‘Natuurbranden op Tenerife opzettelijk aangestoken’

Canarische Eilanden De branden zouden al 11.600 hectare aan natuur hebben verwoest. Meer dan 12.000 mensen zijn vanwege het vuur geëvacueerd.
Bewoners die naar huis willen, worden vanwege brandgevaar tegengehouden door de politie.
Bewoners die naar huis willen, worden vanwege brandgevaar tegengehouden door de politie. Foto Arturo Rodriguez / AP

De natuurbranden op Tenerife zijn opzettelijk aangestoken. Dat heeft de regionale president van het Canarische eiland Fernando Clavijo zondag laten weten, meldt persbureau AP. Politieonderzoek zou hebben uitgewezen dat het vuur door mensen is gestart.

Clavijo zei dat er drie verschillende onderzoeken begonnen zijn, maar repte met geen woord over eventuele verdachten of arrestaties. Sinds de natuurbranden uitbraken, zijn al zeker 12.000 mensen geëvacueerd, zo liet gouverneur van Tenerife Rosa Dávila zondag weten. Zaterdag meldden de lokale autoriteiten dat er 26.000 mensen ontzet zouden zijn, maar dit getal bleek niet te kloppen. Het betrof in werkelijkheid 2.600 mensen die extra geëvacueerd waren.

Bestrijden vuur gaat beter

Wel zijn dankzij verbeterde weersomstandigheden vorderingen geboekt met het bestrijden van het vuur, dat al vijf dagen lang woedt. De Canarische Eilanden kampen al jaren met toegenomen droogte en een afname van neerslag. De natuurbranden die nu woeden zijn de grootste op de Canarische Eilanden in veertig jaar.

Meer dan 11.600 hectare aan bos en vegetatiezones zijn al afgebrand. Er zijn geen doden of gewonden gevallen en ook geen woningen getroffen. Wel lopen meerdere dorpen nog altijd gevaar door de nog voortwoekerende branden bereikt te worden.