NAM vindt plan kabinet om terug te vallen op gesloten Groningse gasvelden ‘onwerkbaar’

Groningen De NAM vindt dat Nederland moet kiezen: of de gasvelden per 1 oktober volledig sluiten, óf ze op ‘waakvlam’-stand zetten. Nu heeft het kabinet volgens de oliemaatschappij gekozen voor een technisch onwerkbare tussenoptie.

Een inmiddels ontmantelde gaswinlocatie van de NAM in Ten Post.
Een inmiddels ontmantelde gaswinlocatie van de NAM in Ten Post.

Foto Kees van de Veen

Het kabinet heeft een technisch onwerkbaar plan voor ogen om de Groningse gaskraan te heropenen in geval van nood. In plaats van de gasbronnen volledig te sluiten, kan het kabinet er uit praktisch oogpunt beter voor kiezen de velden op de zogenoemde ‘waakvlam’-stand te houden. Met die waarschuwing komt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dinsdag in de Volkskrant. Een woordvoerder bevestigt het standpunt aan NRC.


Lees ook: De gezondheid van Groningers met én zonder schade aan hun huis gaat achteruit

Het kabinet wil vanwege de aardbevingsschade de Groningse gaswinning per 1 oktober stopzetten. Mochten er onverhoopt problemen zijn met alternatieve gasbronnen én is er sprake van een koude winterdag, wil het kabinet toch kunnen terugvallen op de al gesloten Groningse gasbronnen. De velden staan nu op de waakvlam: er is nauwelijks productie, maar ze kunnen nog wel gas leveren. Over twee maanden gaat de productie wat het kabinet betreft helemaal terug naar nul, tenzij zich in de tussentijd een noodsituatie voordoet.

Als er toch Gronings gas nodig is, gaan de gaswinlocaties volgens de huidige kabinetsplannen terug naar de waakvlam. De NAM test die nieuwe werkwijze dinsdag in Siddeburen, een in april stilgelegde locatie, hoewel het bedrijf het zelf niet eens is met de strategie. Het zou te lang duren om weer gas te winnen uit een gesloten veld. De NAM heeft meerdere malen in Den Haag laten weten dat het kabinet een keuze moet maken tussen definitief sluiten of een waakvlam, maar „niet iets daar tussenin”, aldus een directielid tegen de Volkskrant.