NAM boekte vorig jaar 2,4 miljard euro winst vanwege hoge gasprijzen

Jaarrekening De Nederlandse Aardolie Maatschappij won afgelopen jaar 3,9 miljard m³ gas uit kleine gasvelden op land en zee. Ook kwam er 4,5 miljard kuub uit het Groningerveld, dat per 1 oktober van dit jaar sluit.
Een ondergrondse opslaglocatie in Grijpskerk die wordt gebruikt voor de opslag van aardgas.
Een ondergrondse opslaglocatie in Grijpskerk die wordt gebruikt voor de opslag van aardgas. Foto Corne Sparidaens/ANP

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft het afgelopen jaar 2,4 miljard euro winst geboekt, blijkt uit de jaarrekening die het bedrijf maandag naar buiten heeft gebracht. De NAM noemt de hoge gasprijzen vorig jaar in combinatie met een „afslanking” van de organisatie als redenen voor de miljardenwinst.

De NAM, eigendom van het Britse Shell en het Amerikaanse ExxonMobil, won vorig jaar 3,9 miljard m³ gas op de kleine gasvelden op land en op zee. Vanuit het Groningerveld werd afgelopen jaar in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nog 4,5 miljard m³ geproduceerd. Met die productie leverde de NAM 25 procent van al het gebruikte gas in Nederland.

Omdat de gasprijzen dit jaar vooralsnog aanmerkelijk lager liggen dan het afgelopen jaar, verwacht de NAM dat de winst over het huidige boekjaar lager uit zal vallen. Per 1 oktober sluit het Groningerveld, wat de winst van de NAM verder zal drukken. In 2021 boekte de NAM 385 miljoen euro winst.